AR trebui să avem grijă unii de alții (PARTEA 1)

AR trebui să avem grijă unii de alții (PARTEA 1)

În zilele noastre, suferința de simptome sau afecțiuni cronice este noul normal. Trăim vremuri în care fie nu ești bolnav, fie ești foarte bolnav. Toată lumea se luptă cu o anumită condiție. Toată lumea se confruntă cu cel puțin un simptom, fie că l-ar numi așa sau nu, fie că își dă seama că sănătatea le este amenințată sau nu.

Când „nu ești atât de bolnav”, viața ta nu a lovit încă frâna. Sunteți capabil să trăiți și să faceți față oricăror probleme de sănătate care pot apărea dacă le observați deloc. Nu există prea multă zonă gri între „nu atât de bolnav” și „bolnav cronic”. Nu știi când sănătatea ta ajunge într-un punct în care nu poate fi gestionată până când nu simți că scăpa de sub control. Îți dai seama că te afli într-o stare emoțională sau mentală de disperare în timp ce încerci să-ți dai seama cum să oprești simptomele care devin o problemă din ce în ce mai mare, care îți iese în calea vieții.

Din cauza toleranțelor diferite la durere ale oamenilor și a diferențelor în sine, linia dintre „nu atât de bolnav” și „bolnav cronic” poate varia de la o persoană la alta. Obstacolele pentru o persoană care îi limitează calitatea vieții pot să nu fie obstacole pentru alta. Totul se rezumă la experiența individuală a fiecăruia. Când „nu ești atât de bolnav”, totul merge bine. Treci linia „bolnavilor cronici” atunci când simți că ceva nu este în regulă și interferează cu adevărat cu viața ta.

Când suferiți de probleme grave de sănătate, puteți obține uneori o evaluare judecată de la cineva care nu a trecut prin dracu de a merge de la medic la medic. Atitudinea persoanei „nu atât de bolnave” poate fi limitată la propria experiență de balonare ușoară, acnee ușoară din când în când, o durere de cap o dată pe zi, ceață ușoară a creierului care se îndepărtează de cofeină dimineața, oboseală ușoară ocazională sau crestere usoara in greutate . Ar fi o ușurare pentru „bolnavii cronici” să experimenteze doar simptomele celor „nu atât de bolnavi”, care includ și supărare ușoară, dureri ușoare de umăr, simptome ușoare de tulburare afectivă sezonieră, dureri de picioare, uneori dureri de cap, rigiditate ușoară matinală . , care dispare, congestie ușoară a sinusurilor, uneori infecții cu drojdie, constipație ușoară, răceli rare, anxietate ușoară, afecțiuni ușoare ale tiroidei, dezechilibre hormonale și probleme ușoare ale pielii. Aceste simptome ușoare sau temporare ale celor „nu atât de bolnavi”, în timp ce sunt neplăcute și incomode, sunt destul de diferite de simptomele grave, care inhibă viața și modifică perspectiva, experimentate de „bolnavii cronici”.

„Bolnavii cronici” sunt oameni care au încercat atât medicina convențională, cât și medicina alternativă. Ei știu cum este să fii împovărat și prins de o luptă care poate fi invizibilă pentru alții. Poate fi o călătorie lungă și brutală, încercând să se vindece și să găsească răspunsuri la oboseală neurologică severă , anxietate paralizantă, palpitații cronice ale inimii, hipertensiune arterială, aritmii, modificări drastice ale dispoziției, depresie severă, ceață neîncetată a creierului , convulsii misterioase, dureri inexplicabile. organism, migrene debilitante, eczeme sau psoriazis chinuitoare , balonare cronică , tulburări digestive grave, dureri misterioase la nivelul maxilarului, furnicături și furnicături, senzație de senzație în piept și incapacitatea de a face exerciții din cauza slăbiciunii musculare .

Când vezi medic după medic, specialist după specialist și coplațile cresc și diagnosticele se schimbă sau nu primești deloc diagnostice, toate acestea interferând cu viața ta, lupta pentru sănătatea ta devine un loc de muncă cu normă întreagă. De multe zile este greu să te ridici din pat. Observi cât de productivi sunt alții, cum își ating obiectivele zilnice, în timp ce rutina ta zilnică constă în achitarea facturilor medicului și asigurărilor de sănătate, vizitarea farmaciilor și conducerea pe distanțe lungi către diverși specialiști. Uneori chiar trebuie să vizitezi un spital. Aceste treburi zilnice, la un moment dat, încep să îți domine ziua, anul, viața și viața celor din jurul tău.

Între timp, s-ar putea să vă confruntați cu provocarea suplimentară a judecății și a neînțelegerii din partea unora dintre oamenii „nu atât de bolnavi” pe care îi întâlniți. Ei vă vor trata așa cum ați ales aceste simptome și acest drum lung pentru a găsi răspunsuri, de parcă nu ați încercat suficient să vă îmbunătățiți sau să rămâneți suficient de pozitiv. Critica și îndoiala că suferința ta cronică este chiar reală pot fi efecte secundare adverse ale realității deja dificile de a trăi cu o boală cronică.

AUTOINGRIJIREA DE RUTINĂ ŞI NEVOIA DISPERATĂ DE ÎNGRIJIRI

Una dintre distincțiile dintre „nu atât de bolnav” și „bolnav cronic” este diferența dintre autoîngrijirea de rutină și nevoia disperată de îngrijire.

Când „nu ești chiar atât de bolnav”, vizitele la un medic, specialist, dezintoxicator sau instructor sunt despre autoajutorare, nu strigă după ajutor pentru că ești atât de bolnav. Mulți oameni care „nu sunt atât de bolnavi” duc o viață normală. Boala nu îi împiedică, nu îi oprește și nu îi privează de posibilitatea de a face ceea ce își doresc. Și unele dintre aceste dorințe duc la îngrijire de sine. Faceți antrenamente, saună, tratamente faciale, meditație, vizite la cafenea, lumânări parfumate, planuri de călătorie, cumpărături, vizite la cosmetician, curățare tartru, manichiură și pedichiură, acupunctură, masaj, respirație, adunări și evenimente, iar când apare un simptom ușor, mergi la medic din când în când. Îngrijirea simptomelor ușoare, intermitente sau temporare devine parte din rutina ta de autoîngrijire. Nu trebuie să te oprești și să-ți spui: „Sunt foarte bolnav și mă împiedică să fac ceea ce vreau sau trebuie să fac”.

Persoana „bolnavă cronică” are nevoie de îngrijire care să depășească îngrijirea de sine de rutină – aceasta este nevoia disperată de îngrijire. Experiența elementară a zilei se rezumă la forme obligatorii de îngrijire care sunt necesare pentru a susține calea către vindecare. Dacă tipul „nu atât de bolnav” trebuie să-și anuleze întâlnirile din cauza vremii rea, tot va fi bine. El poate deveni frustrat. S-ar putea să devină o oarecare anxietate sau un pic de stres din cauza faptului că planurile lui au mers prost, dar viața lui va continua. „Bonavul cronic” se află într-o situație diferită. Fiecare mic element care sprijină „bolnavii cronici” este important. Accentul lor este pe supraviețuire, în ciuda simptomelor și a bolilor de care suferă. Ei sunt într-o luptă constantă pentru a-și păstra libertatea, se luptă pentru a-și recâștiga libertatea pe care o aveau cândva, încearcă să găsească bucurie oriunde pot în acest proces constant de luptă pentru supraviețuire. Iar acest „bolnav cronic” are nevoie de forme obligatorii de îngrijire pe care se bazează pentru a duce această luptă neîncetată. Nu este vorba despre alegerea îngrijirii dintr-o abundență de opțiuni distractive sau alegeri personale pentru a-și susține viața. Nevoile persoanei „bolnav cronic” sunt obligatorii pentru supraviețuirea acestuia.

Atât de mult timp și energie sunt folosite în lupta împotriva unei boli cronice. Dacă o persoană care „nu este atât de bolnavă” nu a experimentat-o ​​niciodată, poate fi dificil pentru ea să o înțeleagă. A judeca o persoană „bolnavă cronică” atunci când nu ai fost niciodată în această stare este ca și cum ai judeca o persoană fără adăpost care trăiește într-un cort pe stradă, când nu ai fost niciodată fără adăpost. Este ușor să pari îngrijorat când treci pe lângă această persoană. Este ușor să crezi că este doar un tip fără adăpost care trăiește în cortul lui și apoi să-ți faci ziua. Și dacă te concentrezi pe detaliile vieții acelei persoane? Ce se întâmplă dacă te întrebi: Cum a devenit această persoană fără adăpost? Când a făcut ultima oară o baie? Când a mâncat ultima dată? Cum merge el la toaletă? Există mucegai pe păturile lui? Cortul lui are găuri în el? Poate merge deloc sau suferă de pneumonie? Cum spui? De ce are nevoie? De cât timp a stat pe stradă?

Când o persoană „nu atât de bolnavă” se întâlnește cu o persoană „bolnavă cronică”, aceasta poate arăta la fel. Și dacă persoana „nu atât de bolnavă” nu a experimentat niciodată ceea ce trăiește persoana „bolnavă cronică”, este posibil să nu fie conștientă de anumite detalii din viața acelei persoane. De cât timp este bolnav? Cât de gravă este boala? Ce alimente poate mânca sau nu? Poate chiar să se scalde? Poate el exercita? Ce fel de durere experimentează persoana - psihică sau fizică? Câți doctori a văzut? Și-a pierdut prieteni din cauza bolii? Suferă de PTSD din cauza bolii? Câte ore poate funcționa în timpul zilei? Lista este nesfârșită!

Sunt cazuri în care persoana „nu atât de bolnavă” poate fi extrem de absorbită de autoîngrijire. Atât de absorbit încât parcă tot ceea ce nu are legătură cu propria experiență nu ar exista. Dacă nu se încadrează în cadrul lui de experiență, atunci nu contează, sau pur și simplu nu o poate vedea. O persoană „nu atât de bolnavă” care este absorbită de îngrijirea de sine poate empatiza cu entorsa gleznei cuiva dacă ea însăși a avut o entorsă. Poate empatiza cu febra fânului cuiva dacă el însuși a avut febra fânului. O astfel de persoană poate fi înclinată să învețe ceva nou pe care cineva îl face pentru sănătatea sa, dacă îl poate aplica într-un mod care să se ajute singur. Viața lui devine o viață de îngrijire de sine, până la punctul în care nu are timp să-i pese de nimic care nu are legătură cu propria sa viață. Cu o astfel de atitudine, o persoană „nu atât de bolnavă” poate cauza fără să vrea vătămări emoționale persoanelor „bolnave cronice” pe care îi întâlnesc.

Când o persoană „nu atât de bolnavă” nu poate privi dincolo de propria experiență, poate judeca ce decide persoana „bolnavă cronică” să facă pentru a se vindeca sau ce eforturi mari trebuie să facă pentru a încerca să vindece și recupera. O persoană „bolnavă cronică” care și-a irosit ani din viață în luptă și suferință, vizitând zeci de medici, cheltuind zeci de mii de dolari, și-a pierdut prietenii și familia, chiar și-a pierdut părți din el însuși pe calea dificilă a bolii - când asta persoana găsește o cale de ieșire, găsește o cale de a se vindeca și de a se recupera, poate rămâne neînțeleasă de persoana „nu atât de bolnavă”. Pentru că dacă persoana „nu atât de bolnavă” nu poate înțelege cât de greu a fost pentru „bolnavul cronic”, cât de bolnav a fost cu adevărat, cum a fost să fii în cel mai rău caz și să lupți pentru viața ta, atunci „nu atât de bolnav”. persoana bolnavă nu va putea înțelege recuperarea persoanei „bolnav cronic” - cât de departe a ajuns, ce mijloace a folosit, ce a făcut pentru a se recupera.

Când te recuperezi după o boală cronică, te poți simți ca un străin. Și, de fapt, meriți mult mai multă apreciere. Lumea celor „nu atât de bolnavi” ar trebui să-i laude pe cei care s-au vindecat după o boală cronică. Ei trebuie să-și ridice steaguri sus, strigând ca și alții să cunoască și să învețe.

Cu toate acestea, acest lucru nu se întâmplă. Lumea celor „nu atât de bolnavi” este mai degrabă nesuportabilă. O persoană „nu atât de bolnavă” s-ar putea să nu acorde atenție recuperării cuiva dacă nu i se aplică sau dacă o observă, poate să înțeleagă greșit și chiar să-l judece. „Bonanii cronici” pot fi judecați atât pentru îmbolnăvire, cât și pentru modul în care se recuperează. Este ușor să râdem sau să trecem peste aceste intuiții care salvează vieți dacă nu am experimentat niciodată acest tip de suferință. Și așa este până în momentul în care cei „nu atât de bolnavi” devin „bolnavi cronic”.

Pentru articol au fost folosite materiale din cartea lui Anthony William „Brain Saver” (netradusă încă în bulgară).

Publicații similare

[VIDEO] UNEALĂ PUTERNICĂ ȘI TEHNICĂ PENTRU TRATAMENTUL APHTA ȘI AFTA BUNALĂ
[VIDEO] UNEALĂ PUTERNICĂ ȘI TEHNICĂ PENTRU TRATAMENTUL APHTA ȘI AFTA BUNALĂ
Agenții patogeni din familia virusului herpetic pot provoca răni în gură, limbă și gât, inclusiv simptome cum ar fi durere în gură, durere î
Mai multe
[VIDEO] CE ESTE ÎN SPATELE BOLILOR DE PIELE ECZEME ȘI PSORIAZUL
[VIDEO] CE ESTE ÎN SPATELE BOLILOR DE PIELE ECZEME ȘI PSORIAZUL
În acest videoclip, Anthony William dezvăluie cauza reală a eczemei ​​și psoriazisului, precum și a altor afecțiuni ale pielii. Veți afla ma
Mai multe
[VIDEO] AI ACNEE?
[VIDEO] AI ACNEE?
Ai auzit că acneea este o afecțiune hormonală? Este o credință larg răspândită, dar nu hormonii noștri sunt cei care provoacă acneea. Perioa
Mai multe

Acest blog, conținutul său și toate materialele aferente sunt prezentate doar în scop informativ și nu înlocuiesc sfatul medical, diagnosticul, tratamentul sau prescripția medicală. Nimic din conținutul sau accesibil din acest blog nu trebuie considerat sfat medical, diagnostic, tratament sau prescripție medicală, nici o promisiune de beneficii, pretenție de vindecare, garanție legală sau garanție a rezultatelor ce urmează a fi atinse. Nu ignora niciodată sfatul medicului și nu întârzia solicitarea acestuia din cauza a ceva ce ai citit pe acest blog sau pe oricare dintre materialele conexe. Prirodnik EOOD și echipa sa nu sunt persoane medicale și nu pretind că oferă servicii de sănătate. Consultați un profesionist autorizat din domeniul sănătății înainte de a schimba sau de a întrerupe orice medicament, tratament sau îngrijire curent sau de a începe orice dietă, exerciții fizice sau program de suplimente sau dacă aveți sau bănuiți că ați putea avea o afecțiune care necesită îngrijire medicală. Administrația pentru Alimente și Medicamente din Republica Bulgaria nu a evaluat nicio declarație, afirmație sau declarație făcută în sau accesibilă de pe acest blog sau din orice material conex. Conținutul acestui blog și orice material aferent nu reflectă neapărat opinia Prirodnik EOOD sau a autorului principal și nu este garantat a fi corect, complet sau actualizat. Acest articol poate conține link-uri către alte resurse de pe Internet. Aceste link-uri sunt furnizate ca citate și ajutoare pentru a vă ajuta să identificați și să găsiți alte resurse de internet care ar putea fi de interes și nu au scopul de a afirma sau de a sugera că Prirodnik EOOD sau autorul principal recomandă, susține, sprijină, sponsorizează sau sunt în vreun fel afiliat sau asociat cu orice persoană sau organizație legată de materialul de referință sau sunt autorizați din punct de vedere legal să utilizeze un nume comercial, o marcă comercială înregistrată, un logo, un sigiliu legal sau oficial sau un simbol protejat prin drepturi de autor care se pot reflecta în materialul referit.