Toxiinfecția alimentară este larg răspândită și, în unele cazuri, poate duce la răni grave sau chiar deces. Din fericire, există diferiți pași pe care îi puteți lua pentru a preveni intoxicațiile alimentare acasă sau când ieșiți la masă. În acest articol, vom împărtăși aceste sfaturi, precum și modalități prin care vă puteți recupera de la otrăvirea alimentară dacă o primiți.

Dieta ta unică

Dietele diferite funcționează cel mai bine pentru diferiți oameni, în funcție de circumstanțele lor unice, stilul de viață și preocupările legate de sănătate. Unii oameni aleg să mănânce ca vegani sau vegetarieni, în timp ce alții aleg să includă carne și produse de origine animală. Scopul acestui articol este de a vă ajuta să vă protejați și să vă susțineți sănătatea în timpul experienței alimentare unice, indiferent de dieta pe care o urmați.

Consecințele toxiinfecțiilor alimentare

Toxiinfecția alimentară este o amenințare serioasă și, din păcate, este foarte ușor să suferi de ea. Numai în timpul sărbătorilor de Crăciun, mii de oameni se confruntă cu toxiinfecții alimentare din cauza alimentelor insuficient gătite. Când cineva face toxiintoxicare alimentară, pot exista diferite tulpini de Escherichia coli în intestine care fac ravagii. Această bacterie poate călători prin intestine, poate pătrunde în mucoasa colonului sau a altui organ și poate face ravagii vezicii biliare și/sau apendicelui. Ulcere și/sau căptușeală deteriorată a tractului intestinal și a colonului sunt observate la unii oameni. În unele cazuri, oamenii sunt forțați să sufere o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea vezicii biliare sau apendicectomie.

Dacă o persoană ajunge în camera de urgență cu toxiintoxicare alimentară, medicul nu poate face nimic decât să monitorizeze pacientul și să-i administreze lichide, astfel încât să nu moară de deshidratare. Simptomele precum vărsăturile, diareea și/sau durerea pot dura câteva zile.

Gătirea alimentelor acasă

În general, oamenii pregătesc mâncarea acasă mai mult decât mănâncă afară. Luarea acestor măsuri preventive poate asigura o mai mare sănătate și siguranță pentru dvs. și pentru cei dragi:

 • Aveți grijă când scoateți carnea crudă din ambalaj. Ambalajul magazinului alimentar este adesea acoperit de zeci de soiuri de bacterii, inclusiv streptococul, salmonella și multe altele. Aceasta înseamnă că atunci când ridicați sau deschideți ambalajul, bacteriile dăunătoare pot ajunge cu ușurință pe mâini. Este extrem de important să vă spălați pe mâini imediat după deschiderea pachetelor cu carne.
 • Asigurați-vă că mâinile sunt curate atunci când manipulați cuțitul după manipularea alimentelor crude de origine animală și a ambalajelor acestora, altfel mânerul cuțitului se poate contamina cu bacterii periculoase.
 • Luați în considerare purtarea mănușilor de nitril înainte de a scoate carnea din ambalaj. Odată ce carnea este scoasă și gata de gătit, puteți scoate mănușile și vă puteți asigura că mâinile sunt curate.
 • Nu clătiți niciodată carnea crudă în chiuvetă înainte de a o găti, deoarece acest lucru poate face ca bacteriile periculoase să se depună în chiuvetă. Apoi, dacă aruncați din greșeală alte alimente în chiuvetă în timp ce gătiți carnea, acestea pot culege cu ușurință bacteriile periculoase.
 • După ce ați transferat peștele sau carnea crudă în tigaie sau vasul de gătit, puneți farfuria goală în mașina de spălat vase sau spălați-o bine. Nu puneți niciodată carne sau pește gătit înapoi într-un fel de mâncare care conține proteine ​​crude - acest lucru este foarte periculos. Folosiți o farfurie nouă și curată pentru produsele gătite.
 • Ai grijă cum folosești marinatele și sosurile pentru carne. Dacă ungeți o bucată de carne crudă cu sos, bacteriile din carne se pot aduna în fire de păr. Acest lucru poate duce la contaminare dacă această perie este refolosită sau dacă peria este plasată înapoi în sos.
 • Fii atent cu ustensilele tale. De exemplu, dacă folosiți o furculiță pentru a transfera carnea crudă pe grătar, asigurați-vă că scoateți furculița și folosiți o altă ustensilă curată când scoateți carnea de pe grătar.
 • Aveți grijă la plăcile de tăiat, care se murdăresc ușor. După tăierea cărnii crude, este extrem de important să spălați imediat și bine placa de tăiere. Dacă doriți să fiți și mai precauți, aveți pregătită o placă de tăiat nouă și curată pentru orice altă pregătire pe care este necesar să o faceți. Asigurați-vă că placa de tăiat folosită pentru tăierea cărnii crude este așezată în alt loc sau pe un alt blat, pentru a nu confunda cele două scânduri.
 • Curățați bine suprafețele bucătăriei! Dacă sucuri de la carne crudă ajung pe blat sau pe tabla de tăiat și așezi o farfurie curată pe acea suprafață, fundul farfurii se poate murdări, precum și mâinile tale când ridici farfuria.

Nu este vorba despre perfecționism în bucătărie, ci despre a face tot ce poți pentru a te proteja pe tine și familia ta.

Cina în restaurante

Bucătăriile restaurantului sunt de obicei foarte aglomerate. Tensiunea este incredibil de mare și există o mulțime de părți în mișcare.

În bucătăriile restaurantului, carnea de pasăre crudă, carnea și peștele sunt adesea spălate în aceleași chiuvete ca și salatele și alte legume. Acest lucru duce în mod regulat la contaminare încrucișată. Blaturile și suprafețele din bucătărie nu sunt adesea curățate temeinic, ceea ce duce, de asemenea, la o contaminare încrucișată frecventă.

De asemenea, bucătarii își pun adesea o pereche de mănuși după ce s-au tăiat și le scot câteva zile mai târziu - dar acele tăieturi vechi încă pot sângera.

Sfaturi pentru a mânca afară

Iată câteva lucruri pe care le puteți face pentru a evita intoxicația alimentară atunci când mâncați afară:

 • Dacă sunteți o persoană vegană, vegetariană sau pe bază de plante, cea mai sigură strategie este să încercați să evitați restaurantele care servesc proteine ​​sau produse animale ori de câte ori este posibil. Problemele de contaminare încrucișată apar cu ușurință atunci când carnea crudă sau sucurile acesteia intră accidental în contact cu alimente vegetale, cum ar fi salata verde. Dacă întâlniți un loc care servește produse de origine animală atunci când sunteți cu familia și prietenii, urmați sfaturile de mai jos pentru a fi în siguranță.
 • Alegeți mâncăruri gătite care sunt servite calde în loc de salate crude sau mâncăruri crude.
 • Dacă decideți să comandați un fel de mâncare crudă, cereți lămâie proaspătă, ceapă crudă și usturoi pentru a le adăuga la fel de mâncare. De asemenea, îl puteți întreba pe chelner dacă bucătăria are avocado întreg, netăiat. Dacă da, comandați unul sau mai multe pentru a tăia la masa dvs. și puneți-le pe farfurie pentru o opțiune crudă sățioasă și mai sigură.
 • Dacă preparatul tău ajunge rece la masă, întreabă politicos dacă poate fi adus înapoi și reîncălzit corespunzător. Pe lângă problemele de contaminare, un bucătar care suferă de Epstein-Barr sau de un alt virus s-ar putea ca transpirația să picure pe mâncare sau să se taie accidental și să se taie sânge pe mâncare. Reîncălzirea întregii plăci vă poate proteja de contractarea unui virus sau bacterii dăunătoare.
 • Fiți întotdeauna politicos atunci când întrebați despre schimbările alimentare sau adaosurile suplimentare la masă. De-a lungul anilor am ajutat mulți clienți care au lucrat în domeniul restaurantelor. Am auzit povești de groază despre ce se poate întâmpla cu mesele când clienții sunt nepoliticoși sau îl enervează pe chelner sau bucătar.
 • Cereți chelnerului să nu adauge sos în preparat după ce acesta a fost încălzit și gata de servire. Bucătarii folosesc adesea sticle de stoarcere pentru a distribui sosurile. Dar bacterii precum salmonella și Escherichia coli pândesc în aceste sticle, deoarece sunt adesea găsite lângă carnea crudă sau manipulate de mâini contaminate.
 • Nu comandați niciodată carnea „alangle”. Chiar dacă ai făcut asta de zeci de ani fără consecințe, asta nu înseamnă că nu vei avea o otrăvire alimentară groaznică data viitoare când vei comanda o bucată de carne pe jumătate crudă. Indiferent dacă comandați o friptură de calitate sau doar un burger, comandați carnea medie sau bine făcută.

Când intri în restaurante cu mai multă conștientizare, te poți distra în timp ce îți protejezi sănătatea cât mai bine posibil.

Alimente cu care să te înarmezi

Multe alimente au proprietăți vindecătoare uimitoare. Aceste alimente, în special, vă pot ajuta să evitați otrăvirea alimentară:

Capsule de oregano: Luați o capsulă de oregano înainte de masă. Doar o capsulă poate ajuta la prevenirea intoxicațiilor alimentare. Dacă luați o capsulă înainte de a mânca afară, capsula va fi gata să se disperseze în jurul alimentelor din stomac atunci când începeți să mâncați și să digerați. Luați oregano ca o barieră de protecție puternică împotriva salmonelei și Escherichia coli.

Usturoi: Adăugați usturoi atât în ​​preparatele gătite, cât și în cele crude atunci când vă aflați la restaurant, poate fi o măsură de protecție excelentă. Usturoiul crud este o armă puternică care se poate răspândi în stomac și ucide bacteriile.

Cimbru: Dacă ești la restaurant, întreabă dacă bucătăria are cimbru proaspăt pe care bucătarul să-l stropească peste felul tău de mâncare.

Mentă: Ceaiul de mentă are proprietăți antibacteriene puternice. Multe restaurante au ceai de mentă, dar poți aduce și pliculețe de ceai de acasă. Sorbiți această băutură înainte și în timpul meselor.

Ghimbir: poate ucide bacteriile din stomac. Consumul de ceai de ghimbir înainte și după masă este o măsură de protecție puternică.

Lămâie: o stoarcere de lămâie pe farfurie vă poate oferi o protecție excelentă. Dacă comandați o masă crudă, chiar și la un restaurant vegan sau pe bază de plante, stoarceți o cantitate generoasă de suc de lămâie peste masă. Sucul de lamaie poate actiona ca un antiseptic uimitor. Puteți chiar să beți apă cu lămâie în timpul mesei.

Sare de înaltă calitate: Încercați să adăugați un praf de sare de mare de înaltă calitate în vas, deoarece sarea poate ajuta la uciderea bacteriilor.

Uneori trebuie să fii flexibil când vine vorba de a alege unde să mănânci. Din fericire, lista cu alimente de mai sus poate fi o armă puternică în orice restaurant pe care îl alegeți. Nu vă simțiți jenați să vă strecurați o lămâie în geantă sau o plită de ceai în buzunar înainte de a merge la restaurant. Înarmarea cu aceste arme secrete vă poate împiedica să vă îmbolnăviți.

Evitați carnea crudă și peștele

Unii medici susțin că proteinele și produsele de origine animală te pot ucide deoarece pot înfunda arterele, pot crește colesterolul și pot crește riscul de atac de cord. Dar asta nu este tot. Peștele crud și proteinele animale precum puiul, curcanul și carnea de porc pot fi periculoase. Dacă consumi aceste tipuri de alimente crude, te poți răni grav. Daca vrei sa ai grija de sanatatea ta, elimina din alimentatie tartarul de vita, pestele crud sau orice fel de proteine ​​animale nefierte. Peștele crud, deși popular, este o modalitate majoră de a obține bacterii periculoase.

Animale crescute la fermă vs

Dacă includeți carne și alte produse de origine animală în dieta dvs., alegerea unor opțiuni de înaltă calitate vă poate sprijini mai bine sănătatea și siguranța.

Carnea de vită și puiul crescător în aer liber sunt mai puțin susceptibile de a conține tulpini periculoase de salmonella, Escherichia coli și alte microorganisme și bacterii dăunătoare decât carnea de la fermele industriale. Aprovizionarea cu carne de la animale crescute în aer liber din fermele mici poate fi un pas grozav către o mai mare siguranță, dar majoritatea fermelor mici trebuie să trimită carnea la o fabrică pentru procesare. Unele fabrici procesează tot felul de produse de origine animală, ceea ce înseamnă că poate apărea contaminarea încrucișată.

Salmonella și alte bacterii dăunătoare pot fi găsite și pe exteriorul majorității ouălor crescute la fermă. În schimb, ouăle de crescătorie în aer liber au rareori salmonella și alte bacterii periculoase pe coajă. Cu toate acestea, dacă suferiți de probleme virale, probleme neurologice sau orice boală autoimună, cel mai bine este să evitați ouăle.

Recuperare după toxiinfecții alimentare

Dacă iei măsuri de precauție, dar totuși ajungi la toxiinfecții alimentare, știi că există câteva lucruri pe care le poți face pentru a-ți susține corpul în timpul tratamentului. Este esențial să rămâneți hidratat în timpul bolii.

Se amestecă apă de cocos (proaspătă sau pasteurizată) cu apă minerală plată sau de izvor și se bea frecvent între accese de vărsături și diaree. Această băutură este utilă și dacă simți doar dureri intestinale.

Faceți apă cu lămâie și apă cu ghimbir des.

Dacă aveți toxiintoxicare alimentară severă, este important să mergeți la spital pentru a fi monitorizat și pentru a vă pune o linie IV.

Dacă ați suferit de otrăvire alimentară în trecut, poate doriți să aplicați aceste informații pentru a ucide orice bacterie veche care ar putea fi încă în corpul dumneavoastră.

Cum să mergi înainte

Ar trebui să nu mai mâncați salata crudă preferată la restaurantul local vegan? Nu. Ar trebui să încetați să mâncați produse de origine animală dacă vă simțiți sănătos și fericit? Nu. Acest articol nu are scopul de a te alarma, de a te descuraja să mănânci sau de a te face în niciun fel să nu mai trăiești viața la maxim. În schimb, aceste informații sunt menite să vă ofere încrederea necesară pentru a intra în orice situație nouă cu cunoștințele de care aveți nevoie pentru a rămâne sănătoși.

Publicații similare

[VIDEO] ANTHONY WILLIAMS FACE UN SMOOTHIE VERDE ȘI TERAPIE DE ȘOC CU NOUA PUTEREA IMUNĂ MICRO-C
[VIDEO] ANTHONY WILLIAMS FACE UN SMOOTHIE VERDE ȘI TERAPIE DE ȘOC CU NOUA PUTEREA IMUNĂ MICRO-C
Adaugă noua pudră Micro-C Immune Power de la Vimergy® la smoothie-ul tău verde sau la Terapia de șoc cu vitamina C pentru o sănătate mai bun
Mai multe
[VIDEO] SUFERI DE FIBROMIALGIE? – VORBE ANTHONY WILLIAM
[VIDEO] SUFERI DE FIBROMIALGIE? – VORBE ANTHONY WILLIAM
Durerea, rigiditatea, sensibilitatea, oboseala și rigiditatea fibromialgiei rezultă din neurotoxinele din stadiul patru al virusului Epstein
Mai multe
[VIDEO] AI TIROIDITA LUI HASHIMOTO? – VORBE ANTHONY WILLIAM
[VIDEO] AI TIROIDITA LUI HASHIMOTO? – VORBE ANTHONY WILLIAM
Această afecțiune este cauzată de virusul Epstein-Barr (EBV), care se găsește în glanda tiroidă. Provoacă leziuni celulare pe măsură ce pătr
Mai multe

Acest blog, conținutul său și toate materialele aferente sunt prezentate doar în scop informativ și nu înlocuiesc sfatul medical, diagnosticul, tratamentul sau prescripția medicală. Nimic din conținutul sau accesibil din acest blog nu trebuie considerat sfat medical, diagnostic, tratament sau prescripție medicală, nici o promisiune de beneficii, pretenție de vindecare, garanție legală sau garanție a rezultatelor ce urmează a fi atinse. Nu ignora niciodată sfatul medicului și nu întârzia solicitarea acestuia din cauza a ceva ce ai citit pe acest blog sau pe oricare dintre materialele conexe. Prirodnik EOOD și echipa sa nu sunt persoane medicale și nu pretind că oferă servicii de sănătate. Consultați un profesionist autorizat din domeniul sănătății înainte de a schimba sau de a întrerupe orice medicament, tratament sau îngrijire curent sau de a începe orice dietă, exerciții fizice sau program de suplimente sau dacă aveți sau bănuiți că ați putea avea o afecțiune care necesită îngrijire medicală. Administrația pentru Alimente și Medicamente din Republica Bulgaria nu a evaluat nicio declarație, afirmație sau declarație făcută în sau accesibilă de pe acest blog sau din orice material conex. Conținutul acestui blog și orice material aferent nu reflectă neapărat opinia Prirodnik EOOD sau a autorului principal și nu este garantat a fi corect, complet sau actualizat. Acest articol poate conține link-uri către alte resurse de pe Internet. Aceste link-uri sunt furnizate ca citate și ajutoare pentru a vă ajuta să identificați și să găsiți alte resurse de internet care ar putea fi de interes și nu au scopul de a afirma sau de a sugera că Prirodnik EOOD sau autorul principal recomandă, susține, sprijină, sponsorizează sau sunt în vreun fel afiliat sau asociat cu orice persoană sau organizație legată de materialul de referință sau sunt autorizați din punct de vedere legal să utilizeze un nume comercial, o marcă comercială înregistrată, un logo, un sigiliu legal sau oficial sau un simbol protejat prin drepturi de autor care se pot reflecta în materialul referit.