Cimbrul are capacitatea puternică de a ucide bacteriile și virușii și trebuie luat la primul semn de răceală sau gripă. Este o sursă bogată de mai multe vitamine esențiale, cum ar fi vitaminele A, E, C, K, complexul B și acid folic și este, de asemenea, una dintre cele mai bune surse de calciu, fier, mangan, seleniu și potasiu. Cimbrul are proprietăți antiseptice, antivirale, antibacteriene, carminative, diaforetice și expectorante care ajută la vindecarea întregului organism.
Cimbrul este vital pentru stimularea memoriei, prevenirea coșmarurilor și melancoliei, ameliorarea durerilor de cap și a tensiunii musculare, calmarea tusei, ameliorarea febrei și combaterea răcelilor și infecțiilor. De asemenea, conține un compus numit carvacrol, care este un excelent sedativ natural și are un efect tonic asupra întregului sistem nervos. Cimbrul este o sursă bună de piridoxină, despre care se știe că joacă un rol important în producerea acidului gamma-aminobutiric (GABA) în creier, ajutând la reglarea somnului și favorizând funcția neurotransmițătorilor din creier. Acidul gamma-aminobutiric (GABA) este, de asemenea, una dintre cele mai bune apărări ale naturii împotriva daunelor cauzate de stres.
Cimbrul este o plantă excelentă de curățare a tractului digestiv și s-a descoperit că ucide unele tenia intestinale și alți paraziți, ajutând la digestia alimentelor grele sau grase. Cimbrul are unele dintre cele mai ridicate niveluri de antioxidanți dintre ierburi. Este plin de bioflavonoide precum luteina, zeaxantina și naringenina, care s-a dovedit a avea un efect puternic asupra eliminării radicalilor liberi și a altor substanțe care cauzează boli din organism.
Uleiul de cimbru a fost folosit ca agent topic antiseptic si antimicrobian inca din cele mai vechi timpuri si este extrem de util pentru sustinerea sistemului imunitar si pentru ameliorarea oboselii si oboselii dupa boala. Uleiul de cimbru poate ajuta, de asemenea, la stoparea căderii părului, îmbunătățind fluxul de sânge către scalp și hrănind rădăcinile părului. Începeți să utilizați mai mult cimbru proaspăt în mâncare, adăugându-l în supe, salate, guacamole, legume, cartofi, orez și multe altele. Din cimbru proaspăt se prepară și băuturi tari și foarte vindecătoare, despre care am scris deja pe blogul nostru - vezi rețeta „Ceai și apă cu cimbru” .