În anii 1980, „alimentația sănătoasă” era asociată în principal cu numărarea caloriilor. La acea vreme, nici măcar numărarea caloriilor nu era acceptată de consumatorul de masă. Cei care au practicat această metodă au primit priviri serioase de nedumerire de la toți ceilalți. Pe de altă parte, supraalimentarea, sau ceea ce altcineva consideră a fi supraalimentare, a fost întotdeauna subiect de ridicol. Au existat întotdeauna îngrijorări cu privire la modurile alimentare excesive.

Dar dacă ești cineva care a mers puțin mai departe decât să fie îngrijorat de aportul de calorii, adică. dacă ai renunța la prăjeli, la alimente grase, la alimente procesate sau chiar la conserve și ai include mai multe salate, mai multe fructe, mai multe legume în viața ta și poate chiar te-ai gândit să devii vegetarian, ai fi considerat om, care exagerează. A fost ușor să fii diagnosticat cu o tulburare de alimentație care era considerată periculoasă atât pentru sănătatea ta mentală, cât și pentru cea fizică.

În acea perioadă termenul de „cumpătare” era foarte popular. Acum 40 de ani, era acea teorie bazată științific - justificare științifică: "Este normal să mănânci puțin din tot ce-ți dorește inima. Atâta timp cât este cu moderație, este în regulă." Dacă ați fi vrut să mâncați ușor, acest lucru ar fi provocat confuzie. Dacă ești cineva care alege cu grijă ce să mănânce pentru că ești îngrijorat de sănătatea ta, asta ar fi stârnit semnale roșii peste tot. În societatea noastră a existat această teamă că, dacă alegi un alt mod de a mânca, atunci trebuie să fie ceva teribil de greșit cu tine.

Astăzi avem mai multă libertate în felul în care mâncăm. O mamă care consumă o dietă pe bază de plante și chiar a decis să practice hrana crudă poate încerca să-și hrănească copiii cu o dietă similară și să nu-și fie privați copiii. Nu a fost cu mult timp în urmă că multe state, precum și fiecare stat din SUA, ar putea interveni dacă ar exista prea multe semnale că o mamă pe bază de plante își hrănea copiii cu prea multă salată verde, nuci, semințe și avocado. Nu vă înșelați: multe familii au fost distruse de mamele judecate pentru felul în care își îngrijesc copiii. De-a lungul anilor, toate aceste cazuri sunt acoperite. Foarte puțini, dacă există, au reușit să-și spună poveștile. Luăm de la sine înțeles ce a fost nevoie pentru a ajunge aici și câți oameni au avut de suferit pe parcurs pentru a lupta pentru drepturile la sănătate. În zilele noastre, este mult mai acceptat să mănânci în moduri diferite, fie că este vegetarian, vegan, pe bază de plante sau orice altă dietă nutritivă. Oamenii pot face ce vor. Oarecum. Acești oameni pot ajunge în continuare cu un diagnostic ortorexic.

Ortorexia este un termen folosit pentru a face oamenii să se simtă rău pentru că mănâncă într-un anumit fel și pentru a-și bate joc de oamenii care evită anumite alimente. Practic, dacă ești o persoană care a fost bolnavă de prea mult timp, ai vizitat mulți medici fără rezultate și și-a pierdut modul normal de viață, astfel încât a trebuit să-ți iei sănătatea în propriile mâini, alegând un anumit mod de a mânca, poți fi calificat de ortorexic. Folosit în acest fel, acest termen este cu adevărat degradant, descurajator și deprimant.

Ne comportăm ca și cum fiecare ar avea libertatea de a mânca și de a face ce vrea și, deși acest lucru s-a îmbunătățit de-a lungul anilor, există totuși pericolul care pândește la fiecare colț încercând să ne răpească șansa de a ne vindeca. Când patologizăm încercarea cuiva de a alimenta sănătos, există atât de multe pe care nu le vedem. Prin ce a trecut această persoană? Câți doctori a văzut? Câți nutriționiști, nutriționiști, profesioniști din domeniul sănătății? Care este adevărata lui problemă de sănătate? Care este explicația tuturor problemelor digestive misterioase, oboseala misterioasă, ceața misterioasă a creierului, afecțiunile misterioase ale pielii, creșterea misterioasă în greutate? Stie cineva macar? Nimic din toate acestea nu i se acordă atenție.

Este atât de mult greșit cu cineva să arunce altuia etichete și termeni flagrant. Persoana care pune etichete pe altcineva nici măcar nu știe ce a fost nevoie pentru acea persoană bolnavă cronică pentru a ajunge acolo unde a costat întreaga călătorie a alimentației, în timp ce încerca să găsească răspunsuri la vindecare. Este ca un proces sacru prin care trece persoana bolnavă în timp ce încearcă să se vindece singur pentru că nimeni altcineva nu-l poate ajuta.

Stadiul în care vă aflați când cineva vă etichetează ortorexie este important. Dacă ați găsit câteva răspunsuri, ți-ai urmat calea, ai câștigat mai multă putere și te-ai simțit încrezător în avans, probabil că acceptarea acestei etichete este puțin mai ușoară. Dar s-ar putea să fii la începutul încercării unui anumit mod nou de a mânca, care începe să funcționeze pentru tine după ce ai fost dezamăgit din nou și din nou. A fi acuzat că ești ortorexic poate fi descurajator și te poate face să-ți pierzi speranța.

Nimeni nu te înțelege pentru că nu a fost în locul tău. Dificultățile, luptele, ceilalți oameni din viața ta cu care te confrunți sau chiar atunci când trebuie să lupți pentru libertate și drepturi pentru propria sănătate. Așadar, dacă vi s-a dat vreodată acest diagnostic de către un profesionist din domeniul sănătății sau de oricine altcineva, este ușor să puneți la îndoială tot ceea ce faceți sau să vă supărați pentru că ești din nou înțeles greșit.

Deși acum este mult mai acceptabil să mănânci într-un anumit mod pentru a promova sănătatea, în același timp, fantomele trecutului încă par să bântuie oamenii. Ei apar atunci când sunteți la jumătatea drumului spre sănătate și siguranță și încep să șovăie, să vă dezorienteze și să vă descurajeze cu gânduri problematice precum ortorexia. Când faci piureuri și îți pasă de ceea ce se găsește în piureuri, când iei ierburi și alegi ce fructe să mănânci care te ajută să te vindeci și fii atent la ceea ce mănânci la restaurant când călătorești sau la un restaurant. casa prietenului, nu te gândi niciodată și nici măcar un minut că faci ceva greșit când vine vorba de exagerarea cu alegerile alimentare pentru sănătatea și vindecarea ta. Sănătatea este totul. Nu ar trebui să vă simțiți niciodată rușine în timp ce o urmăriți.

Poți fi numit ortorexic indiferent unde te afli în ceea ce privește ceea ce mănânci. Poți fi vegetarian care mănâncă pâine și poți fi numit ortorexic. Poți fi numit ortorexic dacă mănânci în orice fel. Există atât de multe tipuri de tulburări de alimentație, dintre care majoritatea nu sunt recunoscute de medicina modernă. Dintre puținele tulburări de alimentație definite, ortorexia este una dintre ele. Dacă ești cineva care încearcă să se vindece cu mâncare, vei fi adesea numit ortorexic. Nimeni nu ar trebui să-și vadă călătoria alimentară într-o lumină negativă în timp ce încearcă să se vindece.

Un lucru este să subliniezi obstacolele care ar putea interfera cu vindecarea, informații care sunt esențiale pentru alimentele pe care le consumi. Este mult diferit decât cineva care îți spune: „Știi, ești obsedat de mâncare”, pentru că toată lumea este obsedată de mâncare. Oricine crede că nu este obsedat de mâncare este în negare. Toată lumea vrea să se bucure de ceea ce mănâncă, să aleagă ce să mănânce și să aibă de ales. Uneori, circumstanțele pot însemna că trebuie să schimbăm ceea ce mâncăm din cauza resurselor sau disponibilității - dacă ne aflăm într-o situație dificilă și nu putem obține ceea ce vrem să mâncăm, sau dacă suntem împiedicați financiar să mâncăm, ceea ce ne dorim. Dacă circumstanțele și resursele ne permit să avem alegeri, atunci vrem să profităm de aceste alegeri.

Nimeni nu ar trebui să fie penalizat pentru că dorește să aibă grijă de el însuși folosind mâncarea ca mijloc, indiferent în ce direcție merge. Dacă cineva dorește să fie mai ales carnivor, de exemplu, bineînțeles că îi vor lipsi toate fructele de care au nevoie. Îi lipsesc alimentele cu amidon vindecătoare de importanță critică, cum ar fi cartofii. Dar tot nu ar trebui să fie blamat sau numit ortorexic pentru că este obsedat să mănânce carne și doar carne. Nu ar trebui să i se facă niciodată rușine pentru asta sau să i se spună că are o obsesie sau o tulburare de alimentație bazată pe această alegere. Același lucru este valabil și pentru cineva care vrea doar să mănânce fructe. Desigur, îi lipsesc legumele cu frunze verzi, ierburile esențiale precum sucul de tulpini de țelină. Nu ar trebui să fie învinovățiți, rușinați sau numiți ortorexici în timp ce încearcă să rezolve problema, sau să li se spună că au o tulburare de alimentație doar pentru că le place să mănânce un anumit tip de alimente.

Tinerii, în special, care se plâng de simptome reale – anxietate, senzații ciudate pe tot corpul, oboseală – continuă să li se spună: „Fizic, ești bine. Totul este mental”. Încep să lucreze la mâncare și se îmbunătățesc, apoi li se spune: „Nu, ești obsedat de mâncare”. Să ți se spună că ești obsedat de o alimentație sănătoasă te poate opri. Acest lucru îi descurajează pe oameni să ia sănătatea în propriile mâini. Astfel, ei rămân dependenți de medicina modernă și de produsele farmaceutice.

Pentru unii oameni, termenul de „ortorexie” este o afirmare a provocării de a se simți „perfect” atunci când vine vorba de mâncare. Este adevărat că nimănui nu trebuie învinovățit sau rușinat că nu este „perfect” cu mâncarea. Nimeni nu e perfect. Contează doar ce este potrivit pentru tine și ce îți permite să mănânci pentru a te vindeca, a trăi normal, a supraviețui, a prospera și a reuși în viață. Dacă te vindeci cu mâncare și apoi începi să devii de la ceea ce ar trebui să mănânci și te trezești din nou înrăutățit, nu ai eșuat. Vă puteți întoarce oricând la modul de a mânca care v-a ajutat să rămâneți sănătos.

Publicații similare

[VIDEO] CE ESTE ÎN SPATELE BOLILOR DE PIELE ECZEME ȘI PSORIAZUL
[VIDEO] CE ESTE ÎN SPATELE BOLILOR DE PIELE ECZEME ȘI PSORIAZUL
În acest videoclip, Anthony William dezvăluie cauza reală a eczemei ​​și psoriazisului, precum și a altor afecțiuni ale pielii. Veți afla ma
Mai multe
[VIDEO] AI ACNEE?
[VIDEO] AI ACNEE?
Ai auzit că acneea este o afecțiune hormonală? Este o credință larg răspândită, dar nu hormonii noștri sunt cei care provoacă acneea. Perioa
Mai multe
[VIDEO] AI SINDROMUL DE OBOSEALĂ CRONICĂ FĂRĂ A ȘTI?
[VIDEO] AI SINDROMUL DE OBOSEALĂ CRONICĂ FĂRĂ A ȘTI?
Mulți oameni au această boală și nici măcar nu o știu. Oamenii își maschează oboseala cronică cu ciocolată, cafea, ceai, matcha și alte form
Mai multe

Acest blog, conținutul său și toate materialele aferente sunt prezentate doar în scop informativ și nu înlocuiesc sfatul medical, diagnosticul, tratamentul sau prescripția medicală. Nimic din conținutul sau accesibil din acest blog nu trebuie considerat sfat medical, diagnostic, tratament sau prescripție medicală, nici o promisiune de beneficii, pretenție de vindecare, garanție legală sau garanție a rezultatelor ce urmează a fi atinse. Nu ignora niciodată sfatul medicului și nu întârzia solicitarea acestuia din cauza a ceva ce ai citit pe acest blog sau pe oricare dintre materialele conexe. Prirodnik EOOD și echipa sa nu sunt persoane medicale și nu pretind că oferă servicii de sănătate. Consultați un profesionist autorizat din domeniul sănătății înainte de a schimba sau de a întrerupe orice medicament, tratament sau îngrijire curent sau de a începe orice dietă, exerciții fizice sau program de suplimente sau dacă aveți sau bănuiți că ați putea avea o afecțiune care necesită îngrijire medicală. Administrația pentru Alimente și Medicamente din Republica Bulgaria nu a evaluat nicio declarație, afirmație sau declarație făcută în sau accesibilă de pe acest blog sau din orice material conex. Conținutul acestui blog și orice material aferent nu reflectă neapărat opinia Prirodnik EOOD sau a autorului principal și nu este garantat a fi corect, complet sau actualizat. Acest articol poate conține link-uri către alte resurse de pe Internet. Aceste link-uri sunt furnizate ca citate și ajutoare pentru a vă ajuta să identificați și să găsiți alte resurse de internet care ar putea fi de interes și nu au scopul de a afirma sau de a sugera că Prirodnik EOOD sau autorul principal recomandă, susține, sprijină, sponsorizează sau sunt în vreun fel afiliat sau asociat cu orice persoană sau organizație legată de materialul de referință sau sunt autorizați din punct de vedere legal să utilizeze un nume comercial, o marcă comercială înregistrată, un logo, un sigiliu legal sau oficial sau un simbol protejat prin drepturi de autor care se pot reflecta în materialul referit.