Cofeina este cunoscută din cele mai vechi timpuri prin diverse surse vegetale, dar modul în care este utilizată astăzi are o istorie mai lungă. Dependența pe care o avem de cofeină nu mai este doar o ceremonie, așa cum a fost timp de sute de ani în întreaga lume. În zilele noastre, o folosim ca stimulent, pur și simplu pentru a ne descurca în viața de zi cu zi, deoarece oamenii nu se simt bine și se luptă cu probleme de concentrare, ceață mentală , oboseală , lipsă de energie, uitare, somnolență și disconfort fizic. Acum o folosim pentru a masca simptomele zilnice. Desigur, persoanele care se simt bine consumă și ele cofeină, dar tot mai mulți oameni care suferă de probleme cronice o consumă pentru a supraviețui și a trece peste zi.
Relația dintre produsele cu cofeină, cum ar fi cafeaua, ceaiul matcha, ciocolata, ceaiul cu cofeină sau băuturile energizante, și persoana care le consumă nu este una universal valabilă. În timp, cofeina poate provoca simptome și afecțiuni rezultate din suprasolicitarea glandelor suprarenale și un ficat slăbit, care pot include subțierea părului, căderea părului, deficiențe nutriționale, îmbătrânire accelerată, obezitate , pierderea libidoului și multe altele.
Lupta sau fugi
„Luptă sau fugi” este un reflex înnăscut al corpului; este o putere și un dar ascuns care protejează corpul în situații compromițătoare sau stresante. Atunci când consumi cafeină, îți pune glandele suprarenale în acest mod de luptă sau fugi în fiecare zi și le poate priva de vitalitate. Cafeina devine păstorul fals. Atunci când glandele suprarenale sunt în mod constant de luptă sau fugi din cauza consumului zilnic de cafeină, creierul devine amorțit la ceea ce se întâmplă, așa că atunci când apare o problemă reală, creierul tău este probabil să reacționeze lent.
Subțierea și căderea părului
Numărul femeilor care se confruntă cu subțierea și căderea părului la o vârstă fragedă crește într-un ritm alarmant. Fără să fie cunoscută cercetarea medicală și știința, cofeina poate arde un hormon specific, vital, nedescoperit, produs de glandele suprarenale. Acest hormon ajută la menținerea foliculilor de păr în viață și acționează ca lipiciul care fixează părul pe capul unei femei. Deoarece glandele suprarenale sunt menținute într-un mod constant de luptă sau fugi din cauza consumului de cofeină, acest hormon începe să scadă în timp și poate duce la slăbirea foliculilor de păr, subțierea părului și, în cele din urmă, la căderea părului.
Cofeina și ficatul
Ficatul are multe funcții, una dintre acestea fiind aceea de a procesa și converti fiecare nutrient care intră în organism și de a-l utiliza. Cofeina poate provoca șocuri, stres și slăbi ficatul , afectându-i capacitatea de a procesa și converti nutrienții în mod corespunzător, ceea ce poate duce la deficiențe nutriționale. Atunci când organismul se află într-o stare constantă de luptă sau fugi, care poate fi declanșată de cofeină, adrenalina este eliberată și aspirată direct în ficat, ceea ce poate duce la deteriorarea celulelor și la slăbirea sistemului imunitar al ficatului.
Cafeina și îmbătrânirea
Mulți oameni sunt făcuți să creadă că produsele care conțin cofeină, cum ar fi ceaiul matcha, cafeaua sau ciocolata, sunt sănătoase, anti-îmbătrânire și pot chiar ajuta o persoană să trăiască mai mult, ceea ce duce la creșterea consumului de cofeină. De fapt, produsele cu cofeină pot accelera îmbătrânirea, iar acest consum crescut de cofeină este motivul pentru care unii bărbați și femei încep să îmbătrânească mai devreme în viață.
Unul dintre motivele pentru care cofeina poate îmbătrâni organismul este deshidratarea cronică , pe termen lung. Cafeaua, ceaiul matcha, ceaiurile cu cofeină și ciocolata sunt diuretice care elimină hidratarea critică din celulele vii din organism, privând, în esență, celulele de ceea ce au nevoie. Cofeina este o toxină, o otravă de grad scăzut, care determină organismul să dorească să scape de ea. Din păcate, pe măsură ce corpul încearcă să scape de această toxină, o elimină împreună cu nutrienți importanți, oligoelemente, fitochimicale, enzime și antioxidanți esențiali. În încercarea sa de a elimina cofeina, corpul nu are de ales decât să elimine și alți nutrienți importanți. Această deshidratare cronică și eliminarea nutrienților importanți pot duce la îmbătrânire prematură.
Sevrajul de cafeină
Ca în cazul oricărei substanțe care dă dependență, procesul de renunțare la cofeină poate fi dificil și descurajant pentru mulți oameni. Neuronii din creier devin saturați cu cofeină și adrenalină din cauza răspunsului constant de „luptă sau fugi” al organismului, iar atunci când cofeina și adrenalina părăsesc neuronii, pot apărea șocuri și căderi emoționale.
Când oamenii folosesc băuturi cu cofeină pentru a lua decizii, creierul și neuronii lor nu își mai fac treaba singuri, ceea ce îi face leneși și dependenți. Când cofeina este eliminată, neuronii, neurotransmițătorii și impulsurile electrice trebuie să pornească din nou motorul și să treacă din modul automat înapoi la manual. Această schimbare, și sevrajul cofeinei, pot provoca defecțiuni la nivelul creierului și pot declanșa migrene, precum și alte simptome.
Substanțele chimice adictive creează o dependență în centrul emoțional al creierului, o dependență necunoscută cercetării și științei. Substanțele care dau o stare de bine, precum cafeaua, ceaiurile cu cofeină și ciocolata, pot crea o conexiune emoțională cu cofeina din centrul emoțional al creierului, ceea ce face și mai dificilă renunțarea la fumat. Această conexiune poate duce la amplificarea emoțiilor atunci când substanța respectivă este întreruptă.
Produse medicinale
Renunțarea la cofeină poate fi dificilă pentru mulți oameni. Următoarele remedii vă pot ajuta să vă recuperați mai repede după sevraj și să vă permiteți creierului să se repornească fără cofeină și adrenalină.
Refacerea neurotransmițătorilor este un pas important în tratarea sevrajului de cofeină, iar acest lucru se realizează cel mai bine cu ajutorul electroliților. Consumul a aproximativ 2 litri de apă de cocos pe zi, timp de o săptămână, poate fi benefic pentru creier și poate hidrata organismul în timpul sevrajului de cofeină. Sucul de țelină , singurul electrolit complet de pe planetă, ar fi, de asemenea, util de inclus pentru a ajuta la hidratarea și refacerea neurotransmițătorilor, la restabilirea neuronilor și la renunțarea în siguranță la cofeină. În timpul sevrajului, cel mai bine este să consumați jumătate până la un litru de suc de țelină de două ori pe zi, timp de o săptămână.
Micronutrienții sunt liantul care permite comunicarea între diferiții centri ai creierului, care, în timp, se epuizează din cauza consumului de cofeină. Consumul mai multor micronutrienți va ajuta la vindecare în timpul sevrajului de cofeină. Printre sursele excelente de micronutrienți se numără: supa de spanac a Vindecătorului Medium , apa de cocos , sucul de țelină și supa vindecătoare a Vindecătorului Medium .
Glucoza reface rezervele epuizate de glicogen din creier, pe care adrenalina indusă de cofeină le arde. Includerea unei cantități mai mari de glucoză în dietă este un instrument puternic atunci când renunți la cofeină și poate restabili neuronii și impulsurile electrice din creier. O opțiune excelentă este să consumi două mango pe zi timp de o săptămână sau mai mult. Poate fi util să ai la îndemână mango proaspete sau congelate atunci când îți planifici sevrajul.
Consumul unui litru de apă cu lămâie de două ori pe zi, timp de două săptămâni, face minuni pentru hidratare, ceea ce este crucial în timpul sevrajului de cofeină. Apa cu lămâie este, de asemenea, apă vie, un instrument puternic pentru eliminarea cofeinei acumulate de mult timp în țesuturi, organe, celule și creier.
Plante medicinale și suplimente alimentare
În timpul sevrajului de la cafeină, tot ce se află în creier încearcă să se reseteze și să-și găsească din nou locul. Melatonina poate fi un instrument util în calmarea neuronilor și a impulsurilor electrice, pe măsură ce creierul încearcă să-și restabilească echilibrul corect.
Balsamul de lămâie calmează și întărește sistemul nervos central, ajutând la anxietate, depresie și nervozitate care pot apărea la renunțarea la cofeină și la sevraj. În timp, sistemul nervos central devine dependent de cofeină, iar balsamul de lămâie acționează ca un balsam calmant, oferind sistemului nervos o șansă mai bună de a avea o tranziție mai lină de la cofeină.
Mușchii pot deveni dependenți de cofeină și adrenalină și se pot contracta atunci când aceste substanțe sunt retrase. Glicinatul de magneziu ajută la crampele musculare care apar adesea atunci când are loc sevrajul cofeinei.
Consultați "Vindecare prin detoxificare" pentru sprijin suplimentar în tratarea dependențelor.
Cum să mergi mai departe
A prelua controlul asupra sănătății tale este un proces cu multiple fațete și este dificil când ți se spune că ceva este bun pentru tine, când nu este așa. Cunoașterea adevărului despre cofeină poate fi un început excelent pentru a prelua controlul asupra sănătății tale.
Puteți citi mai multe despre acest subiect în articolul „De ce cofeina este un aliment problematic” .
Urmăriți videoclipul lui Anthony William în care prepară ceai din ciuperci chaga și reishi și vorbește despre proprietățile vindecătoare ale acestei băuturi, precum și despre efectele nocive ale cofeinei asupra sistemului nostru imunitar: urmăriți videoclipul aici .