Oboseala suprarenală - simptome și semne suplimentare

Oboseala suprarenală - simptome și semne suplimentare

Glandele suprarenale, care sunt componente cheie ale sistemului endocrin, sunt structuri mici situate chiar deasupra rinichilor. Ei produc hormoni vitali pentru sănătate, cum ar fi adrenalina și cortizolul, precum și alți hormoni care, la rândul lor, reglează eliberarea hormonilor sexuali estrogen și testosteron. Cercetarea medicală și știința sunt abia la primele etape de a descoperi ce rol joacă cu adevărat glandele suprarenale în corpul nostru și cum ne afectează sănătatea.

Activatorul principal pentru glandele suprarenale este stresul, care le determină să producă cantități suplimentare de hormoni, cum ar fi adrenalina. Acest minunat mecanism de supraviețuire încorporat în organism este indispensabil în perioadele de criză, deoarece cantitatea suplimentară de hormoni ne ajută să depășim pericolul.

Cu toate acestea, dacă stresul continuă pentru o lungă perioadă de timp - de exemplu, dacă experimentați faliment, divorț, separare, trădare, moartea unei persoane dragi sau orice altă cauză de tulburare emoțională severă - glandele suprarenale se epuizează din cauza prelungită " supraîncărcare”. Experimentarea unui stres semnificativ, chiar și pentru o perioadă relativ scurtă de timp, poate duce și la o supraîncărcare a glandelor suprarenale - un exemplu tipic în acest sens este nașterea, când organismul are nevoie de un aflux uriaș de adrenalină.

De fapt, ceea ce comunitatea medicală nu știe este că oboseala postpartum și depresia sunt adesea rezultatul epuizării incredibile a glandelor suprarenale în urma nașterii. Aceștia încetează să mai producă hormonii necesari la momentul potrivit și femeia se simte pierdută, lipsită de viață și nefericită! Când sunt suprasolicitate, glandele suprarenale experimentează o criză nervoasă și se comportă anormal.

Unii medici de medicină alternativă cred că atunci când glandele suprarenale „ard parțial”, pur și simplu încetează să producă întreaga cantitate de hormoni necesari. Aceasta este o simplificare excesivă a funcției lor complexe de a reacționa constant la fiecare emoție și schimbare în mediu. Ceea ce se întâmplă cu adevărat este că, în loc să lucreze în mod constant și să creeze doar cantitatea potrivită de hormoni pentru fiecare situație nouă, glandele suprarenale epuizate pot produce prea puțini sau prea mulți hormoni - ceva similar cu schimbările extreme de dispoziție ale persoanelor cu tulburare bipolară.

De exemplu, depresia temporară poate apărea atunci când glandele suprarenale necontrolate reacţionează exagerat la o situaţie şi vă inundă cu prea multă adrenalină. Excesul de adrenalină poate, la rândul său, arde substanțele chimice ale neurotransmițătorilor din creier. Unul dintre acești neurotransmițători, printre mulți, este dopamina. Toate substanțele chimice ale neurotransmițătorilor sunt vitale pentru a te simți stabil și fericit, așa că lipsa acestora te poate face să te simți deprimat. Acest comportament neregulat, care provoacă fluxuri și refluxuri extreme de hormoni, este cel care caracterizează adevărata oboseală suprarenală.

În timp ce medicii alternativi nu înțeleg toate nuanțele oboselii suprarenale, ei sunt cu mult înaintea unor medici de medicină tradițională care nici măcar nu recunosc că această boală există. Adevărul este că oboseala suprarenală a fost cu noi din zorii timpurilor. Ceea ce s-a schimbat este cât de răspândită a devenit – datorită vieții noastre rapide și stresante, precum și a boom-ului bolilor virale care a început în secolul al XX-lea, plus expunerea toxică pe scară largă la metalele grele. Din cauza ritmului rapid al vieții noastre, peste 95% dintre noi vom experimenta oboseală suprarenală de multe ori în timpul vieții.

Simptomele oboselii suprarenale

Oboseala suprarenală este însoțită de unul sau mai multe dintre următoarele simptome: oboseală, lipsă de energie, dificultăți de concentrare, tendință de a deveni confuz și uituc, dificultăți în îndeplinirea sarcinilor pe care le faci în mod normal cu ușurință, voce răgușită, indigestie, constipație, depresie, insomnie, oboseală după trezire, dorința de a lua un pui de somn în timpul zilei. Rețineți că simptome similare pot însoți și o infecție virală de grad scăzut, cum ar fi EBV - adică. atât oboseala suprarenală, cât și simptomele virale pot fi combinate.

Adrenalina joacă un rol major în timp ce visezi (pentru că atunci glandele suprarenale sunt stimulate să elibereze acest hormon), așa că în cazurile severe de oboseală suprarenală, unele persoane nu dorm suficient, ceea ce afectează mintea, sufletul și spiritul. În cazuri extreme, unii oameni sunt atât de slabi încât nu pot să se ridice din pat mai mult de câteva ore pe zi.

Oboseala suprarenală afectează adesea și alte glande și organe. De exemplu, pancreasul poate fi stresat de la munca suplimentară pentru a compensa performanța insuficientă a glandelor suprarenale. Este posibil ca inima ta să fie nevoită să lucreze mai mult, deoarece încearcă să regleze nivelurile anormale de adrenalină, cortizol și zahăr din sânge. Dacă amestecurile în exces de adrenalină și cortizol trec brusc prin corpul tău și epuizează rezervele de glucoză, glicogen și fier ale ficatului, ficatul va trebui să muncească din greu pentru a face altele noi. Iar sistemul tău nervos central și creierul pot eșua din cauza inundației bruște de amestecuri de adrenalină-cortizol și a lipsei de glucoză.

O cantitate insuficientă de cortizol creează, de asemenea, tulburări, deoarece cortizolul joacă un rol major în transformarea hormonului tiroidian T4 acumulat în hormonul T3, pe care organismul îl poate folosi acum pentru a „reîncărca” celulele. Când glandele suprarenale funcționează la viteze mai mici, apare o lipsă de hormoni tiroidieni la nivel celular. În acest caz - chiar și cu o glanda tiroidă sănătoasă care funcționează normal - o persoană poate prezenta simptome de hipotiroidism, cum ar fi creșterea în greutate, depresie, căderea părului, unghii casante, aspre sau subțierea pielii, senzație de frig, fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge și o un număr de alte probleme care sunt de fapt rezultatul unor glandele suprarenale insuficient de eficiente combinate cu o infecție virală de grad scăzut și un ficat stagnant și lent.

Unele dintre aceste simptome pot apărea și cu glandele suprarenale perfect sănătoase, dar cu o glanda tiroidă care funcționează defectuos. Este posibil să aveți, de asemenea, oboseală neurologică, care este cauzată de probleme ale sistemului nervos central ca urmare a neurotoxinelor produse de viruși precum Epstein-Barr și herpes zoster. Deoarece pierderea de energie poate fi cauzată de o serie de motive, este dificil să știți dacă suferiți de oboseală suprarenală pe baza doar a unui grup de simptome. Din fericire, există câteva semne suplimentare care vă pot ajuta să navigați.

Semne suplimentare de oboseală suprarenală

Dacă aveți mai multe dintre simptomele descrise mai sus și starea dumneavoastră se potrivește cu două sau mai multe dintre scenariile prezentate mai jos, atunci este foarte probabil să suferiți de oboseală suprarenală.

„Fluturați” energic dimineața și/sau mai târziu în cursul zilei. Chiar dacă ai dormit o cantitate normală cu o noapte înainte, s-ar putea să simți nevoia să te întinzi și să închizi ochii înainte de prânz, dacă îți lipsesc suficienții hormoni eliberați de glandele suprarenale.

Ești obosit toată ziua la serviciu, dar când ajungi acasă seara, te simți mai energic. Acest lucru se întâmplă atunci când glandele suprarenale epuizate își păstrează aportul limitat de hormoni într-o zi stresantă în cazul în care apare o urgență, apoi eliberează rezervele când te întorci acasă într-un mediu calm în care probabilitatea de a te confrunta cu o criză este mult mai mică.

Seara, ești extrem de epuizat, dar ai dificultăți în a adormi. Adormirea în sine, și mai ales căderea în somn REM, atunci când o persoană visează intens, necesită hormoni suprarenali. Dacă aveți deficit în acestea, puteți suferi de insomnie, somn ușor nesatisfăcător și/sau lipsă de vise.

Te simți neliniștit chiar și după un somn bun. Din nou, dacă vă lipsesc destui hormoni suprarenalii pentru a alimenta somnul REM și visele, acest lucru vă face să vă simțiți lipsiți de somn. În plus, nivelurile scăzute de hormoni îți distrug energia și te fac să te simți obosit, indiferent de cât timp ai dormit.

Transpiri în mod constant sub brațe chiar și cu cel mai ușor efort. Se datorează faptului că sistemul endocrin funcționează cu o viteză mai mare în încercarea de a compensa lipsa de adrenalină suficientă.

Îți este în mod constant sete și nu-ți poți potoli setea; gura ta devine uscată și de multe ori îți poftești alimente sărate. Acest lucru este cauzat de un număr semnificativ de electroliți din sânge și din sistemul nervos distruși de inundația bruscă de adrenalină și cortizol. Apa, sifonul, cafeaua, alcoolul și majoritatea altor băuturi nu vor rezolva această problemă. Ar trebui să umpleți electroliții bând ceva care are echilibrul potrivit de sodiu, potasiu și glucoză - de exemplu, apă de cocos, suc de mere proaspăt stors, suc de țelină proaspăt stors sau o combinație de țelină și măr sau țelină și castraveți.

Vedere încețoșată sau dificultăți de focalizare a imaginilor. Acest lucru se datorează afluxului de cortizol în exces, care deshidratează fiecare zonă și dăunează una sau mai multe dintre zonele sensibile din jurul ochilor care necesită hidratare constantă. Alte simptome sunt cearcănele în jurul ochilor și/sau globii oculari scufundați.

Pofta constanta de stimulente. Dacă aveți nevoie în mod constant de stimulente care să vă mențină în continuare — cum ar fi țigări, cafea, sucuri cu cofeină, dulciuri (cum ar fi prăjiturile și gogoșile) sau chiar medicamentele eliberate pe bază de rețetă (cum ar fi amfetaminele) — este posibil să căutați instinctiv un înlocuitor pentru glandele suprarenale lipsă. hormoni. În timp ce stimulentele îți vor oferi o explozie rapidă de energie, în curând te vei „prăbuși” odată ce efectele lor dispar. De asemenea, dacă epuizezi în mod regulat glandele suprarenale forțându-le să producă mai mulți hormoni, intri într-un ciclu de vârfuri și jgheaburi de energie și, în timp, înrăutăți și mai mult funcția lor deja disfuncțională.

Cum să evitați oboseala suprarenală

Nu este ușor să eviți stresul cotidian. Cu toții avem responsabilități și obligații, dintre care unele nu pot fi evitate în niciun fel. Nu toți avem de ales în felul în care trăim din cauza nevoilor financiare, a îngrijirii pentru alți oameni sau a altor responsabilități. Lucrurile mici merg mult atunci când vă ajută să vă mențineți și chiar să vă refaceți glandele suprarenale. Dacă vă este imposibil să faceți schimbări majore, cum ar fi să dormiți mai mult, să vă relaxați programul, să preluați mai mult control asupra volumului de muncă sau să vă concentrați pe cele mai bune opțiuni de alimentație, știți că fiecare sprijin pe care îl oferiți glandelor suprarenale înseamnă mult pentru sprijinul lor. Așa că haideți să ne uităm la pașii mici pentru a vă ajuta să aveți mai mult control asupra sănătății dumneavoastră.

Un pas pe care îl poți face este să eviți cofeina, care este menită să-ți dea o „goșă” de adrenalină. În timp ce cofeina te poate face să te simți bine temporar, pe termen lung riscă să-ți ardă glandele suprarenale. Bazându-te pe băuturi de cafea, ceai matcha, ciocolată și cacao, chiar și atunci când par vindecătoare, este o cale sigură pentru a nu permite suprarenalelor tale să se vindece.

Un alt stres asupra glandelor suprarenale sunt emoțiile puternice. Acest lucru nu înseamnă că ar trebui să evitați toate emoțiile puternice. De exemplu, dacă te simți extrem de fericit, glandele suprarenale vor genera un hormon care este bun pentru corpul tău și nu va supraîncărca glandele. Cu toate acestea, dacă vă confruntați cu frică, glandele suprarenale vor produce o formă de adrenalină care, în timp, poate uza atât glandele, cât și alte părți vitale ale corpului.

Vă puteți întreba: „Cum este posibil ca unele emoții să fie mai bune pentru organism decât altele? Glandele mele suprarenale nu eliberează aceeași adrenalină ca răspuns la fiecare emoție?” Exact asta cred medicii, dar se înșală. Adevărul este că glandele suprarenale secretă 56 de tipuri diferite de hormoni în funcție de diferite emoții și situații. Mai exact, produc 36 de tipuri de adrenalină pentru situații de zi cu zi (de care ai nevoie atunci când, de exemplu, ți-e frică, te miști repede, mergi la toaletă, faci baie/înoți și visezi) și 20 de tipuri pentru ocazii mai speciale (naștere, protecție în caz de agresiune fizică, durere din cauza morții unei persoane dragi).

În general, dacă ceva te face să te simți bolnav emoțional, cel mai probabil îți dăunează corpului și te face vulnerabil la boli, iar dacă continuă mult timp, îți va epuiza glandele suprarenale. Așa că cel mai bine este să lași sentimentele negative precum frica, anxietatea, furia, ura, vinovăția și rușinea să curgă prin tine, fără a le suprima sau a te implica.

Publicații similare

[VIDEO] UNEALĂ PUTERNICĂ ȘI TEHNICĂ PENTRU TRATAMENTUL APHTA ȘI AFTA BUNALĂ
[VIDEO] UNEALĂ PUTERNICĂ ȘI TEHNICĂ PENTRU TRATAMENTUL APHTA ȘI AFTA BUNALĂ
Agenții patogeni din familia virusului herpetic pot provoca răni în gură, limbă și gât, inclusiv simptome cum ar fi durere în gură, durere î
Mai multe
[VIDEO] CE ESTE ÎN SPATELE BOLILOR DE PIELE ECZEME ȘI PSORIAZUL
[VIDEO] CE ESTE ÎN SPATELE BOLILOR DE PIELE ECZEME ȘI PSORIAZUL
În acest videoclip, Anthony William dezvăluie cauza reală a eczemei ​​și psoriazisului, precum și a altor afecțiuni ale pielii. Veți afla ma
Mai multe
[VIDEO] AI ACNEE?
[VIDEO] AI ACNEE?
Ai auzit că acneea este o afecțiune hormonală? Este o credință larg răspândită, dar nu hormonii noștri sunt cei care provoacă acneea. Perioa
Mai multe

Acest blog, conținutul său și toate materialele aferente sunt prezentate doar în scop informativ și nu înlocuiesc sfatul medical, diagnosticul, tratamentul sau prescripția medicală. Nimic din conținutul sau accesibil din acest blog nu trebuie considerat sfat medical, diagnostic, tratament sau prescripție medicală, nici o promisiune de beneficii, pretenție de vindecare, garanție legală sau garanție a rezultatelor ce urmează a fi atinse. Nu ignora niciodată sfatul medicului și nu întârzia solicitarea acestuia din cauza a ceva ce ai citit pe acest blog sau pe oricare dintre materialele conexe. Prirodnik EOOD și echipa sa nu sunt persoane medicale și nu pretind că oferă servicii de sănătate. Consultați un profesionist autorizat din domeniul sănătății înainte de a schimba sau de a întrerupe orice medicament, tratament sau îngrijire curent sau de a începe orice dietă, exerciții fizice sau program de suplimente sau dacă aveți sau bănuiți că ați putea avea o afecțiune care necesită îngrijire medicală. Administrația pentru Alimente și Medicamente din Republica Bulgaria nu a evaluat nicio declarație, afirmație sau declarație făcută în sau accesibilă de pe acest blog sau din orice material conex. Conținutul acestui blog și orice material aferent nu reflectă neapărat opinia Prirodnik EOOD sau a autorului principal și nu este garantat a fi corect, complet sau actualizat. Acest articol poate conține link-uri către alte resurse de pe Internet. Aceste link-uri sunt furnizate ca citate și ajutoare pentru a vă ajuta să identificați și să găsiți alte resurse de internet care ar putea fi de interes și nu au scopul de a afirma sau de a sugera că Prirodnik EOOD sau autorul principal recomandă, susține, sprijină, sponsorizează sau sunt în vreun fel afiliat sau asociat cu orice persoană sau organizație legată de materialul de referință sau sunt autorizați din punct de vedere legal să utilizeze un nume comercial, o marcă comercială înregistrată, un logo, un sigiliu legal sau oficial sau un simbol protejat prin drepturi de autor care se pot reflecta în materialul referit.