Dacă sunteți în căutarea unei rețete de prăjitură sănătoasă pentru a impresiona pe cineva cu un dinte de dulce sau pentru a servi la întâlniri cu familia și prietenii, această rețetă este pentru tine! Este perfectă pentru o zi de naștere, pentru diverse sărbători, de pus în cutiile de prânz ale copiilor sau pentru un răsfăț de weekend.
Scorțișoara este deosebit de utilă pentru a ajuta la diaree, greață, vărsături, indigestie, gaze și artrită. Scorțișoara este cunoscută pentru a ajuta la prevenirea și scurtarea duratei gripei, precum și pentru a elimina congestia și mucusul din organism. De asemenea, este foarte util pentru scăderea colesterolului și reglarea zahărului din sânge. Se știe că ajută la îmbunătățirea circulației sângelui și conține compuși anti-coagulare, făcându-l extrem de util în prevenirea accidentelor vasculare cerebrale și a bolilor coronariene. Scorțișoara ajută la creșterea memoriei și a funcției cognitive, iar doar mirosul condimentului de scorțișoară vă poate ajuta să fiți mai alert și mai concentrat.
Ingrediente:
- 2 lingurite făină de ovăz fără gluten ;
- 1 lingura făină de migdale ;
- 1 lingura zahăr de cocos ;
- 1 lingura praf de copt ;
- 1 lingura bicarbonat de sodiu ;
- 2 lingurite scorțișoară măcinată ;
- 1 lingura ghimbir măcinat ;
- 1/4 lingurita. cuișoare măcinate;
- 1/4 lingurita. nucșoară măcinată;
- 1/4 lingurita. cardamom măcinat ;
- 1 lingura pudră de vanilie sau extract de vanilie fără alcool;
- 1 1/3 linguriță. lapte de migdale neindulcit;
- 1/3 lingurita. sos de mere neindulcit.
Glazură de caju (opțional):
- 1 lingura caju crud , înmuiat cel puțin 2 ore în apă;
- 1/4 lingurita. sirop de arțar ;
- 3 linguri. suc de portocale proaspăt stors sau apă.
Mod de preparare:
Preîncălziți cuptorul la 160°C. Tapetați o tavă cu hârtie de copt.
Amestecați făina de ovăz , făina de migdale , zahărul de cocos , praful de copt , bicarbonatul de sodiu și condimentele într-un castron mediu. Se amestecă bine și se lasă deoparte.
Amestecați laptele de migdale și sosul de mere într-un ulcior sau castron. Se amestecă bine, apoi se adaugă la ingredientele uscate și se amestecă până la omogenizare.
Se toarnă în tava pregătită și se coace la cuptor pentru 50-60 de minute. Se răcește timp de 5 minute în tavă, apoi se scoate și se răcește complet pe un grătar.
Pentru a face glazura, combinați caju înmuiat, siropul de arțar și sucul de portocale/apa într-un blender de mare viteză și amestecați până la omogenizare, răzuind părțile laterale ale blenderului după cum este necesar.
Întindeți glazura uniform peste tort și presărați cu semințe de rodie. Tăiați în pătrate și serviți imediat.
Porție pentru 6-8 persoane.