Indiferent dacă vă place să folosiți tortilla pentru a face duners, tacos, pizza, quesadilla, sandvișuri, nachos sau orice alt fel de mâncare preferat, o rețetă bună de tortilla este fundația. Dar este greu să găsești o rețetă de tortilla fără porumb sau grâu. În această rețetă, cartoful umil ocupă centrul atenției alături de făina de manioc și năut. Rezultatul sunt tortillas delicioase și flexibile pe care le puteți face din nou și din nou.
Cartofii nu numai că au multe întrebuințări, ci sunt și bogați în potasiu și vitamina B6, precum și o sursă fantastică de aminoacizi, în special lizină în forma sa bioactivă. Lizina este o armă puternică împotriva cancerului, a bolilor hepatice, a inflamației și a virușilor precum Epstein-Barr și herpes zoster , care sunt la originea artritei reumatoide, a durerilor articulare, a bolilor autoimune și multe altele. Cartofii vor fi aliații tăi dacă vrei să lupți împotriva oricărei boli cronice - să previi bolile hepatice, să întărești rinichii, să calmezi nervii și tractul digestiv și să inversezi cursul bolii Crohn, colitei, sindromului de colon iritabil (IBS) sau ulcerului peptic .
Ingrediente:
- 2-3 cartofi de marime medie, curatati si taiati cubulete (care incap in 1 cana de piure);
- 1 1/2 cană de făină de manioc , mai mult dacă este necesar;
- 1/2 cană făină de năut ;
- 1 lingura sare de mare ;
- 1 lingura. - 1/4 cana apa calda daca este nevoie.
Suplimente opționale:
- 1 lingura ierburi uscate (oregano, cimbru, busuioc, rozmarin).
Mod de preparare:
Pune cartofii într-un cuptor cu abur. Acoperiți cu un capac și gătiți-le la abur timp de 15-20 de minute până se înmoaie. Scoate-le și răcește-le complet.
Pune cartofii intr-un robot de bucatarie si paseaza pana se omogenizeaza. Amestecul va fi destul de lipicios. Măsurați 1 cană de piure de cartofi și păstrați restul pentru o altă rețetă.
Amestecați ceașca de piure de cartofi într-un castron mare împreună cu făina de manioc , făina de năut , sare de mare și ierburile. Folosind un zdrobitor de cartofi, pasați până obțineți un amestec sfărâmicios. Continuați să frământați aluatul rezultat cu mâinile, adăugând o lingură de apă pe măsură ce frământați. În funcție de umiditatea făinii și a cartofilor, este posibil să nu fie nevoie să adăugați apă.
Framantam aluatul pana se omogenizeaza si uniform, aproximativ 3-5 minute. Aluatul nu trebuie să fie lipicios - dacă este, adăugați mai multă făină de manioc. Când este gata, tăiați aluatul în 4 părți egale.
Rulați fiecare bucată între două foi de hârtie de pergament la 1/2 cm grosime.Păstrați bucățile rămase în folie de plastic pentru a preveni uscarea lor. Scoateți foaia de sus și puneți deasupra capacul unei oale (cu diametrul de 18 cm). Treceți un cuțit în jurul capacului pentru a face o formă de tortilla. Îndepărtați excesul de aluat.
Pune o tigaie antiaderentă la foc mediu-mare. Întoarceți tortilla pe tavă și îndepărtați cu grijă hârtia de pergament imediat. Dacă o lași prea mult, hârtia se poate lipi de aluat.
Se prăjește 3-4 minute pe fiecare parte până se rumenesc. Repetați cu restul de aluat. Cel mai bine se păstrează la temperatura camerei într-un recipient ermetic.
Face 4-5 tortilla medii.Puteți găsi mult mai multe informații despre alte alimente și rețete sănătoase pe blogul nostru , precum și în cărțile lui Anthony William .