Ratatouille este o rețetă clasică franțuzească pentru un preparat delicios și hrănitor, care aduce o senzație de confort și căldură. Legumele apetisante fierte într-un sos bogat și aromat îl fac o alegere preferată atât pentru mesele de familie, cât și pentru întâlnirile cu prietenii. Mâncarea se potrivește de minune cu supe, salate proaspete, orez cu conopidă , quinoa sau alte garnituri de legume. De asemenea, poate fi congelat, permițându-vă să îl pregătiți în avans și să îl aveți la îndemână pentru o cină rapidă și delicioasă în orice moment.
Dovlecel: seamănă sub anumite aspecte cu castravetele, fiind și un fruct și contribuie la hidratarea ficatului. Acest lucru îi permite să rețină rezerve mici de apă, care pot fi eliberate înapoi în fluxul sanguin dacă este necesar în timpul deshidratării prelungite. Dovlecelul are un efect ușor detoxifiant, ajutând ficatul să elimine substanțele nocive. De asemenea, are un efect calmant asupra tractului digestiv, ajutând la curățarea bacteriilor și ciupercilor și facilitând absorbția nutrienților benefici. De asemenea, este un excelent suport pentru vezica biliară, datorită fitochimicelor pe care le conține, care reduc procesele inflamatorii.
Vinetele: Adesea evitată din cauza concepțiilor greșite despre plantele de cartofi, această legumă are de fapt mult mai multe beneficii decât se crede în mod obișnuit. Compoziția sa conține cantități mici dintr-un compus fitochimic astringent specific care stimulează circulația sângelui în ficat, ajută la oxigenarea acestuia și joacă un rol în protejarea împotriva diferitelor boli. Vinetele conțin și substanțe fitochimice care interacționează cu vitamina C , făcându-l mai ușor absorbit de ficat și de sistemul său de apărare. În plus, contribuie la purificarea sângelui de excesul de grăsimi și toxine, ceea ce poate reduce riscul apariției cheagurilor și ușurează povara asupra inimii.
Ingrediente:
- 1 dovlecel mare verde închis (dovlecel);
- 1 dovlecel galben mare;
- 1 vinete;
- 1 ardei rosu;
- 4 ore quinoa fiartă (opțional).
Pentru sosul de rosii:
- 4 roșii, tocate grosier;
- 1 ceapa galbena, tocata grosier;
- 4 catei de usturoi, tocati marunt;
- 2 linguri. pasta de tomate (vezi sfaturi);
- 1/2 linguriță. sare de mare ;
- 1/2 linguriță. busuioc uscat ;
- 1/2 linguriță. amestec de condimente pentru pui;
- 1/8 linguriță. pudră de curry.
Mod de preparare:
Preîncălziți cuptorul la 190°C. Tăiați cei doi dovlecei, vinetele și ardeiul roșu în felii subțiri. Lasă-le deoparte.
Pentru a pregăti sosul de roșii, combinați toate ingredientele într-o cratiță la foc mare. Amestecați frecvent timp de 2-3 minute până când roșiile încep să elibereze sucul. Reduceți focul și fierbeți, amestecând ocazional, timp de 15-20 de minute, până când roșiile sunt fragede.
Folosind un blender, amestecați amestecul până obțineți un sos gros cu bucăți mici. Dacă utilizați un blender, pulsați ușor și lăsați o deschidere pentru abur.
Se toarnă o cană de sos de roșii în fundul unui vas de copt și se întinde uniform.
Aranjați feliile de dovlecel verde închis, dovlecel galben, vinete și ardei roșu în ordinea dorită. Acoperiți tava cu hârtie de copt și coaceți timp de 45–60 de minute până când legumele sunt fragede.
Serviți vasul turnând peste el sosul de roșii rămas și serviți pe un pat de quinoa, dacă doriți.
Sfaturi:
- Acest sos de roșii se îngheață ușor și poate fi folosit în orice moment pentru mese rapide.
- Daca folosesti pasta de rosii din magazin, verifica sa nu contina acid citric.
- Pentru o opțiune și mai rapidă, puteți tăia pur și simplu dovleceii, vinetele și ardeiul roșu în cuburi mari, le amestecați cu sosul de roșii și le coaceți timp de 40-60 de minute până se înmoaie.
Marimea portiei pentru 4 persoane.