Borșul este o supă de legume tipică Europei de Est și Asiei de Nord, care se servește caldă sau rece. De multe ori se înmoaie prin adăugarea de smântână sau frișcă, care în rețetă este înlocuită cu legume. Borșul de post nu numai că vă va oferi un val de energie, vă va ridica starea de spirit și vă va potoli foamea, dar vă va oferi și proprietăți vindecătoare uimitoare.
Sulful din ceapă le face grozave pentru ameliorarea durerilor articulare, a degenerarii și a disconfortului, precum și pentru repararea tendoanelor și a țesutului conjunctiv.
Morcovii sunt o sursă de glucoză, care este legată de minerale și vitamine. Încarcă rapid ficatul.
Cartofii sunt bogați în aminoacizi care suprimă creșterea virusurilor într-un mod specific.
Borș slab
Ingrediente:
- 450 g varză albă, rasă sau tăiată fâșii subțiri
- 450 g sfeclă roșie, curățată și rasă sau tocată mărunt (cel mai bine este sfecla roșie organică)
- 1 ceapa mare, tocata marunt
- 2 morcovi medii, decojiti si rasi sau tocati marunt
- 4 catei de usturoi, macinati
- 2 cartofi medii, rasi sau taiati cubulete
- 6 căni de bulion de vindecare
- 1 frunză de dafin
- 1-2 linguri. suc de lamaie proaspat stors
- 1-2 linguri. Sirop din esență de arțar
- Sare de mare (optional), dupa gust
- 2-3 linguri de marar sau patrunjel, tocat grosier pentru servire
Smântână de caju (opțional):
- 1 cană caju crude, înmuiate
- 1/3-1/2 cană de apă
- 2-3 linguri. suc de lamaie proaspat stors
- 1/4 lingurita. pudră de muştar
- Sare de mare (optional), dupa gust
Mod de preparare:
Pune o tigaie mare din ceramică antiaderentă la foc mediu-mare. Adăugați sfecla, morcovii și ceapa. Se fierbe până când legumele încep să se înmoaie, aproximativ 8-10 minute. Adăugați usturoiul și cartofii și căleți încă un minut până când usturoiul este parfumat.
Se amestecă bulionul și foile de dafin. Aduceți lichidul la fierbere, apoi reduceți focul și fierbeți, neacoperit, aproximativ 20-25 de minute sau până când legumele sunt fragede. Adăugați mai mult bulion sau apă dacă preferați o supă mai subțire.
Scoateți oala de pe foc și adăugați sucul de lămâie, siropul de arțar și sarea de mare. Gustați și ajustați condimentele - supa trebuie să fie ușor dulce-acrișoară.
Pentru a face smântâna de caju, combinați toate ingredientele într-un blender și amestecați până la omogenizare. Adăugați apă după cum este necesar pentru a obține consistența dorită.
Pentru a servi, puneți supa în boluri și acoperiți cu smântână de caju (dacă este folosită) și mărar sau pătrunjel. Serviți imediat.
Porție pentru 4-6 persoane
Puteți găsi mult mai multe informații despre alte alimente și rețete sănătoase pe blogul nostru, precum și în cărțile lui Anthony William .