Această musakă vegană este consistentă, ușurează foamea și atât de sățioasă. Este masa perfectă atunci când trebuie să-ți potoli foamea care îți va umple burta, dar nu va interfera cu tratamentul. Pentru un efect și mai de umplutură, încercați să combinați preparatul cu o salată verde.
Cartofii creează o formă ușoară și durabilă de glucoză care ajută la stabilizarea glandelor suprarenale, alimentează sistemul nervos, restabilește glicogenul în creier și este antiviral și antibacterian.
Vinetele diluează sângele murdar plin de grăsimi și otrăvuri, ceea ce poate ajuta la oprirea formării cheagurilor de sânge în venele noastre și ușurează inima, permițându-i să nu fie suprasolicitată în timp ce pompăm.
Dovlecelul calmează pereții tractului intestinal, împingând microorganismele patogene precum bacteriile și ciupercile și permițând o mai bună absorbție a nutrienților care pot fi trimisi către ficat.
Ingrediente:
- 2 vinete de marime medie, taiate in felii de aproximativ 1 cm grosime;
- 1 dovlecel mare, tăiat în felii de aproximativ 1 cm grosime;
- 3 roșii de mărime medie, tăiate în felii de aproximativ 1 cm grosime.
Strat de cartofi:
- 3 kg de cartofi, tăiați în bucăți mari;
- 1 lingura. praf de ceapa;
- 1 lingura praf de usturoi.
Sos de rosii:
- 3 ½ cani de ciuperci tocate marunt*;
- ½ cană ceapă tăiată cubulețe;
- ½ cana rosii uscate tocate marunt (fara ulei si sare);
- ⅓ ceasca de tulpini de telina tocate marunt;
- 3 catei de usturoi, tocati marunt;
- 1 ½ cani de rosii din conserva taiate cubulete sau piure , sau 2 cani de rosii proaspete taiate cubulete;
- 1 lingura cimbru proaspăt sau ½ linguriță. uscat _
- 1 lingura oregano proaspăt sau ½ linguriță. uscat _
- ¼ linguriță. fulgi de ardei rosu;
- ¼ până la ½ linguriță. sare de mare (opțional).
Mod de preparare:
Preîncălziți cuptorul la 200°C. Tapetați două foi de copt cu hârtie de copt.
Aranjați jumătate din feliile de vinete și toate feliile de dovlecel într-un singur strat pe foile de copt pregătite. Coaceți timp de 15 până la 20 de minute până se înmoaie. Scoateți și lăsați deoparte.
În timp ce vinetele și dovleceii se prăjesc, adăugați aproximativ 2 inci de apă într-o cratiță medie și puneți un coș pentru aburi. Adăugați cartofii, acoperiți și fierbeți timp de 20-25 de minute până se înmoaie. Scoateți cartofii și puneți-i într-un castron mare împreună cu praful de ceapă și pudra de usturoi. Pasează-le până se omogenizează. Pus deoparte.
Pentru a pregăti sosul, puneți o tigaie mare din ceramică antiaderentă la foc mediu-mare. Adăugați ciupercile, ceapa, roșiile uscate la soare , tulpinile de țelină și usturoiul. Gatiti 5-8 minute pana cand ciupercile sunt moi si rumenite. Adăugați roșiile , cimbrul, oregano și fulgii de ardei roșu. Adăugați sare de mare după cum doriți, dacă folosiți. Reduceți focul și gătiți timp de 10-12 minute, amestecând din când în când, până se îngroașă sosul.
Într-o tavă de copt de dimensiuni medii, așezați pe fund un strat de jumătate de dovlecei copți și felii de vinete, suprapunându-le ușor. Acoperiți cu jumătate din piureul de cartofi, întindeți-l uniform, urmat de jumătate din sosul de roșii. Repetați cu un alt strat de felii de vinete și dovlecel, urmat de sosul de roșii rămas și terminați cu piureul de cartofi rămas deasupra. Aranjați deasupra feliile de vinete crude rămase și feliile de roșii. Coacem 30-35 de minute pana se rumenesc usor deasupra. Se răcește timp de 10 până la 15 minute înainte de a tăia în porții.
* Pentru ciuperci - spălați și clătiți bine în apă caldă până la fierbinte înainte de a tăia felii. Nu folosiți ciuperci lipicioase sau putrezite. Acesta este un semn de oxidare și îmbătrânire.
Sfaturi:
Deși sarea gemă de mare sau de Himalaya de înaltă calitate este o opțiune de inclus în această rețetă, rețeta este mai vindecătoare fără sare. În timp, poate doriți să reduceți sau să eliminați sarea.
Porție pentru 4-6 persoane.
Puteți găsi mult mai multe informații despre alte alimente și rețete sănătoase pe blogul nostru , precum și în cărțile lui Anthony William .