Această versiune vegană de parmigiana de vinete și dovlecei oferă arome mediteraneene delicioase, fără dezavantajele ingredientelor tradiționale, cum ar fi brânza și cantitățile mari de ulei. Savurați acest preparat minunat combinat cu o salată la alegere, cum ar fi „Salata de roșii, castraveți și ierburi proaspete” , pentru o cină fantastică și completă.
Vinetele conțin cantități mici dintr-un fitochimic astringent încă nedescoperit, care îmbunătățește circulația sângelui în ficat, promovează utilizarea optimă a oxigenului în acesta și ajută la protejarea împotriva diferitelor boli.
Dovlecelul are un efect ușor de curățare asupra ficatului, ajutându-l să elimine în siguranță toxinele. De asemenea, calmează tractul intestinal, ajută la eliminarea agenților patogeni precum bacteriile și ciupercile și îmbunătățește absorbția nutrienților care ajung la ficat.
Ingrediente:
Pentru bază:
- 1 vânătă mică, feliată pe lungime, cu o grosime de aproximativ 2,5 cm;
- 1 dovlecel de mărime medie, tăiat pe lungime, cu o grosime de aproximativ 2,5 cm;
- 1 linguriță oregano uscat ;
- 1 linguriță de cimbru uscat ;
- ¼ cană de busuioc proaspăt (pentru servire).
Sos de conopidă și cartofi:
- 1 ½ căni de buchețele de conopidă;
- 1 ½ căni de cartofi tocați grosier;
- 1 linguriță pudră de usturoi;
- 1 linguriță pudră de ceapă;
- 1 lingură de apă (opțional).
Sos marinara:
- ⅓ linguriță de ceapă tocată mărunt;
- 1 cățel de usturoi, tocat mărunt;
- 1 ½ căni roșii cherry tocate grosier;
- ¼ cană pastă de tomate;
- ½ lingură de miere crudă;
- 1 linguriță oregano uscat .
Metodă de preparare:
Preîncălziți cuptorul la 180°C. Tapetați o tavă mare de copt cu hârtie de copt și aranjați feliile de vinete și dovlecel. Presărați cu oregano uscat și cimbru și coaceți timp de 15-20 de minute, până când se înmoaie când sunt înțepate cu o furculiță. Scoateți și dați deoparte.
Pentru sosul de conopidă și cartofi:
Într-o cratiță medie, adăugați aproximativ 7-10 cm de apă și aduceți la fierbere. Puneți un coș de gătit la abur în coșul de gătit la abur și puneți conopida și cartofii în el. Acoperiți cu un capac și gătiți la abur timp de 15-20 de minute, până se înmoaie.
Transferați într-un blender, adăugați usturoiul și pudra de ceapă și mixați până obțineți o compoziție omogenă. Dacă este necesar, adăugați puțină apă pentru a facilita mixarea.
Pentru marinara:
Combinați ceapa, usturoiul, roșiile, pasta de tomate, mierea și oregano într-o cratiță mică. Gătiți timp de 10-15 minute, amestecând frecvent, până când roșiile se înmoaie.
Transferă amestecul într-un blender și mixează până când sosul este omogen, dar are o textură ușoară.
Întindeți 1-2 linguri de sos marinara pe fiecare felie de vinete sau dovlecel. Adăugați deasupra sosul de conopidă și cartofi și dați din nou la cuptor pentru încă 5 minute.
Scoateți, serviți imediat și decorați cu frunze proaspete de busuioc.
Porție pentru 2-3 persoane.