Secretul acestui tort sănătos cu morcovi este în condimente. Scorțișoara, vanilia, ghimbirul, cardamomul și cuișoarele se combină frumos cu stafidele, morcovii și nucile pentru a face o prăjitură plină și delicioasă. Savurați prăjitura de morcovi fără glazură sau acoperiți-l cu glazura de caju dacă doriți.
Morcovii sunt o sursă rapidă de alimentare a ficatului cu glucoză și, împreună cu aceasta, transportă și multe vitamine și minerale. Ghimbirul ajută la calmarea spasmelor din ficat și la reglarea încălzirii acestui organ important. Cardamomul crește producția de bilă și aduce viață și căldură netoxică benefică înapoi într-un ficat stagnant, lent, care s-a supraîncălzit de ani de zile și acum se răcește.
Ingrediente:
- 2 linguri de semințe de in măcinate ;
- 1/3 cană de apă;
- 1 cana de lapte de migdale neindulcit;
- 1/4 cană ulei de cocos nerafinat topit ;
- 3/4 cană zahăr de cocos ;
- 1 lingura pudră de vanilie sau extract de vanilie fără alcool;
- 1 1/4 cană făină de ovăz fără gluten ;
- 3/4 cană făină de orez brun;
- 1/3 cana nuci tocate marunt ;
- 1 lingura praf de copt ;
- 1/2 linguriță. bicarbonat de sodiu ;
- 2 lingurite scorțișoară măcinată ;
- 1/4 lingurita. ghimbir măcinat ;
- 1/4 lingurita. cardamom măcinat ;
- 1/4 lingurita. cuișoare;
- 2 cani de morcovi rasi;
- 1/3 cană stafide .
Glazură de caju (opțional):
- 1 cană de caju crude , înmuiate cel puțin 2 ore în apă;
- 3 linguri. zahăr de arțar (sau sirop de arțar pur );
- 1/4 cană lapte de cocos;
- 1 1/2 lingura. suc de lămâie.
Mod de preparare:
Preîncălziți cuptorul la 180 °C. Acoperiți o tavă (aproximativ 20 cm) cu hârtie de copt. Într-un castron mediu, amestecați semințele de in măcinate și apa. Se lasa deoparte 5 minute.
Adăugați laptele de migdale, uleiul de cocos , zahărul de cocos și vanilia în bolul cu semințele de in . Bateți până se obține un amestec uniform. Într-un alt bol, amestecați făina de ovăz , făina de orez brun, o parte din nucile zdrobite , praful de copt, bicarbonatul de sodiu , scorțișoara , ghimbirul măcinat , cardamomul măcinat și cuișoarele măcinate. Se amestecă până se obține un amestec uniform.
Adăugați ingredientele uscate în lichid, amestecând până obțineți un aluat omogen. Adauga morcovii rasi si stafidele in aluat si amesteca pana se distribuie uniform. Turnați aluatul în tava pregătită și coaceți timp de 40-45 de minute până se rumenește deasupra. Lăsați aluatul copt să se răcească timp de 5 minute cât este încă în tavă, apoi scoateți și răciți complet.
Pentru a face glazura de caju, combinați nucile înmuiate , zahărul de arțar sau siropul pur de arțar , laptele de cocos și sucul de lămâie într-un blender de mare viteză și amestecați până la omogenizare – îndepărtați părțile după cum este necesar. Dacă este necesar, adăugați puțină apă pentru a amesteca mai bine ingredientele. Lăsați amestecul la frigider să se răcească.
Când prăjitura s-a răcit, întindeți glazura uniform peste el și presărați cu restul de nuci zdrobite. Tăiați în pătrate și serviți. Bucura-te de masa ta!
Porție pentru 6-8 persoane.
Puteți găsi mult mai multe informații despre alte alimente și rețete sănătoase pe blogul nostru , precum și în cărțile lui Anthony William .