Această prăjitură de turtă dulce este soluția perfectă de alimentație sănătoasă, deoarece nu conține gluten, fără lactate, fără ouă și fără grăsimi! Plină de condimente încălzitoare precum ghimbirul, scorțișoara, nucșoara și cuișoarele, această prăjitură este o tradiție îndrăgită care aduce multă bucurie, căldură și confort întregii familii.
Una dintre calitățile speciale ale ghimbirului este capacitatea sa de a scoate corpul dintr-o stare reactivă prin calmarea nervilor și a mușchilor. Ghimbirul ajută la atingerea echilibrului și a homeostaziei, ceea ce este de mare ajutor în momentele stresante, cum ar fi perioada de după vacanță.
Ingrediente:
- 2 lingurite făină de ovăz fără gluten ;
- 1 lingura făină de orez brun;
- 1 lingura zahăr de cocos ;
- 1 lingura praf de copt ;
- 1 lingura bicarbonat de sodiu ;
- 1 1/2 linguriță. scorțișoară măcinată ;
- 1 1/2 linguriță. ghimbir măcinat ;
- 1/4 lingurita. cuișoare măcinate;
- 1/4 lingurita. nucșoară măcinată;
- 1/4 lingurita. cardamom măcinat ;
- 1 1/4 linguriță. apă;
- 1/2 linguriță. sos de mere neindulcit ;
- 3-4 linguri. sirop de arțar pentru glazură;
- 1/4 lingurita. rodie, pentru servire (optional).
Mod de preparare:
Încinge cuptorul la 180°C. Tapetați o tavă pentru brownie cu hârtie de copt.
Într-un castron mare, amestecați făina de ovăz fără gluten , făina de orez brun, zahărul de cocos , praful de copt , bicarbonatul de sodiu , scorțișoara măcinată , ghimbirul măcinat, cuișoarele măcinate, nucșoara măcinată și cardamomul măcinat . Se amestecă bine pentru a distribui uniform ingredientele uscate.
Într-un castron separat, amestecați apa și sosul de mere neîndulcit . Se amestecă până se combină bine. Adăugați treptat ingredientele uscate pe cea udă, amestecând constant pentru a evita cocoloașele. Amestecați până obțineți un aluat fin. Turnați aluatul în vasul de copt pregătit. Neteziți partea superioară folosind o spatulă pentru a crea o suprafață plană.
Coacem in cuptorul preincalzit aproximativ 40 de minute sau pana cand o scobitoare introdusa in centru iese curata. Lăsați turta dulce să se răcească în tigaie aproximativ 10 minute. Apoi transferați pe un grătar pentru a se răci complet.
După ce prăjitura s-a răcit, picurați din belșug sirop de arțar deasupra. Tăiați și serviți. Acoperiți fiecare bucată cu câteva semințe de rodie (opțional).
Porție pentru 6-8 persoane.