Feniculul, sau feniculul sălbatic așa cum este cunoscut în țara noastră, este considerat atât o legumă, cât și o plantă, datorită gamei sale mari de beneficii nutritive și medicinale. Feniculul este bogat în acid folic , vitamina C , magneziu, cobalt, fier și uleiuri esențiale care conțin puternice proprietăți antibacteriene și antifungice. Este excelent pentru indigestie și este folosit în mod obișnuit ca antiacid natural pentru a ajuta la reducerea acidității și inflamației în tractul digestiv și pentru a facilita absorbția și asimilarea adecvată a nutrienților din alimente.
Feniculul are proprietăți puternice anti-flatulente și carminative, ceea ce înseamnă că este capabil să prevină și să oprească formarea de gaze în stomac și intestine. De asemenea, se știe că este extrem de benefic pentru congestia sinusurilor, bronșită, colici renale, anemie, hipertensiune arterială, degenerescență maculară, constipație, balonare , diaree și sindromul colonului iritabil (IBS) . Feniculul este folosit pentru a proteja împotriva bolilor cardiovasculare și a cancerului.
Conține un important fitonutrient antiinflamator numit anetol, care blochează atât inflamația, cât și carcinogeneza, care este mutația celulelor normale în celule canceroase. Feniculul are, de asemenea, capacitatea de a ușura și regla menstruația prin reglarea corectă a acțiunii hormonale din organism. Feniculul este folosit în rândul femeilor care alăptează pentru a stimula un flux constant de lapte pentru bebelușii lor.
De asemenea, se știe că ajută la întărirea părului, la prevenirea căderii părului, la relaxarea corpului și la ascuțirea memoriei. Semințele de fenicul pot fi mestecate după mese pentru a ajuta digestia și pentru a elimina respirația urât mirositoare. Semințele de fenicul pot fi, de asemenea, transformate într-un ceai medicinal eficient prin înmuierea semințelor în apă fierbinte timp de 10 sau mai multe minute. Sucul proaspăt de fenicul poate fi combinat cu suc proaspăt de tulpini de țelină , castraveți și/sau mere pentru o băutură medicinală și vindecătoare.
Sucul proaspăt de fenicul poate fi folosit și local pe ochii umflați sau inflamați pentru a reduce iritația, umflarea și oboseala. Feniculul proaspăt are o aromă crocantă, ușor dulce, picant cu anason și este un adaos excelent la salate proaspete, smoothie-uri, supe, cartofi prăjiți, cartofi prăjiți și alte feluri de mâncare din legume. De obicei, puteți găsi fenicul proaspăt și semințe de fenicul în hipermarketuri sau piețe de fermieri. Ceaiul de fenicul, capsulele, tinctura și extractul pot fi găsite online sau în magazinele naturiste bio.