Când oamenii mănâncă cartofi, adesea aleg ceva să adauge la ei. Cel mai adesea adăugăm brânză sau smântână pe cartofi copți, lapte și unt pe piure și maioneză în salată de cartofi. Cu greu poți vedea pe cineva mâncând doar cartofi. Chiar și atunci când se mănâncă cartofi prăjiți obișnuiți într-un restaurant, aceștia nu sunt de fapt doar cartofi, ci cartofi acoperiți sau prăjiți în ulei vegetal.
Când ne gândim la cartofi, asociația noastră este adesea „bogată în carbohidrați” sau „va adăuga kilograme nedorite” și alegem să stăm departe de ei. Cartofii devin o hrană victimă a dezinformării. Ne facem atât de mult griji cu privire la carbohidrați, încât credem că aceasta este problema și ratăm ceva mai important - ce adăugăm la cartofi.
Pe măsură ce mâncăm o pungă de chipsuri grase, avem grăsime pe mâini și pe față, pe băutura pe care o ținem în mână, pe șervețel și totuși ne spunem: „Trebuie să mă uit la carbohidrații. Mănânc prea mulți cartofi prăjiți.” În schimb, ar trebui să ne spunem: „Trebuie să fiu atent la grăsime, mănânc prea multă grăsime”. Același concept se aplică și cartofilor copți cu smântână, unt și brânză. Putem spune: „Tocmai am mâncat o mulțime de carbohidrați”, în loc de adevăr, care este „Am pus o tonă de grăsime pe cartofii mei”. Combinația de grăsimi și carbohidrați este problematică pentru organism. Corpul nostru nu are probleme în descompunerea, absorbția și digerarea glucozei din cartof - corpul nostru prosperă cu ea. Ficatul, vezica biliară, stomacul și pancreasul au dificultăți în digerarea și descompunerea grăsimilor, în special sub formă de produse lactate – lapte și brânză, unt, ulei de prăjit și untură. Aceste grăsimi, nu cartofii, sunt de vină pentru creșterea în greutate, iar când le ignorăm, sfidează bunul simț.
Rolul cartofilor in diabet si rezistenta la insulina
Cartofii sunt subestimați ca fiind un aliment rău pentru diabetici, deoarece mulți oameni cred că cartofii ridică nivelul A1C. Adevărul este că cartofii nu sunt de vină pentru creșterea nivelului de A1C în organism. Grăsimile conținute în ulei și produse lactate, care se consumă de obicei deasupra cartofilor, sunt cauza creșterii nivelului de A1C din organism. Când grăsimile și zahărul sunt consumate împreună, poate apărea rezistența la insulină. Acest lucru se poate întâmpla deoarece grăsimea din sânge împiedică zahărul și insulina să pătrundă în celule și, în schimb, le mențin în sânge, ceea ce duce la rezistența la insulină. ( Pentru mai multe despre acest subiect, consultați Sfaturile lui Anthony William pentru diabetul de tip 2 și hipoglicemie . )
Proprietățile medicinale ale cartofilor
Experții în sănătate consideră că cartofii sunt lipsiți de nutrienți, ceea ce nu ar putea fi mai departe de adevăr. Cartofii sunt bogati în zinc și L-lizină, care sunt compuși antivirali și sunt esențiali pentru stoparea virusurilor care stau la baza lupusului, sclerozei multiplă (SM) , artritei reumatoide , boala Lyme și sindromul de oboseală cronică , sindromul Raynaud, vertijul , tahicardia posturală (POTS), endometrioza, sindromul ovarului polichistic (PCOS) , fibroame și multe altele. Profesioniștii din domeniul sănătății vor sfătui un pacient care se luptă cu endometrioză sau SOP să mănânce unt, brânză și ouă, dar să stea departe de cartofi. Cartofii sunt un aliment antiviral și pot opri creșterea agenților patogeni; în timp ce lactatele, hrana pe care mulți oameni o pun pe cartofi, sunt cele care hrănesc viruși, generează agenți patogeni și pot accelera bolile.
Cartofii și sistemul nervos central
Glucoza din cartofi întărește sistemul nervos central și este esențială pentru anxietate, depresie, tulburare bipolară, tulburare obsesiv-compulsivă (TOC) și oricine trece prin lupte emoționale sau dificultăți. Cartofii sunt, de asemenea, importanți pentru persoanele care au alte boli neurologice, cum ar fi sindromul de oboseală cronică , scleroza multiplă (SM) , boala Parkinson și scleroza laterală amiotrofică (ALS) .
Cum ajută cartofii tractul intestinal
Cartofii hrănesc bacteriile bune din tractul gastrointestinal în timp ce distrug bacteriile rele, cum ar fi streptococul , Clostridium difficile și Escherichia coli. Cartofii, de asemenea, calmează mucoasa tractului intestinal și pot ajuta la tratarea bolii Crohn, colitei, sindromului colonului iritabil , boala celiacă, ulcere, gastropareză, spasme esofagiene, balonare și alte tulburări digestive. Aflați mai multe despre modul în care cartofii pot ajuta la tulburările digestive în cartea Cele mai bune alimente .
Cartofi și toxiinfecții alimentare
Mulți oameni care fac toxiintoxicare alimentară se luptă cu efectele mult după ce și-au revenit din episodul următor. Ei pot continua să aibă accese ușoare de greață, crampe, balonare , disconfort, durere intermitentă și chiar constipație. Cartofii sunt un aliment liniștitor care este blând cu mucoasa tractului intestinal și este de ajutor pentru recuperarea completă. Consumul de cartofi aburiți singuri este o modalitate utilă de a vă grăbi recuperarea.
Cum să mergi înainte
Cartofii sunt un dezamăgit absolut – plin de potențial, dar pentru totdeauna trecuti cu vederea și trecuti cu vederea. Și-au primit numele prost de prea mult timp. Cartofii sunt valoroși și benefici pentru sănătatea dumneavoastră și pot ajuta la tratarea multor simptome și afecțiuni de sănătate. Aflați mai multe despre cartofi și alte alimente sănătoase care au fost victimele dezinformării în cartea lui Anthony William The Healthiest Foods .